U nedjelju, 2. prosinca 2018. obilježena je 27. obljetnica pogibije hrvatskih pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata.

Bili su to prvi hrvatski zrakoplovci koji su izgubili život u Domovinskom ratu. Pripadnici Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek poginuli su pri izvršenju borbene zadaće u noći s 1. na 2. prosinca 1991. godine  u blizini Otoka, nakon što je njihov zrakoplov, raketom zemlja – zrak „CUB“ , oborila protuzračna obrana JNA, koja je pomagala srpskim paravojnim postrojbama.

Komemoracija je započela svetom misom u crkvi sv. Antuna Padovanskog te se nastavila polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika u središtu Otoka. Vijence su položili članovi obitelji i rodbina, suborci i brojna izaslanstva.

Svake se godine na taj dan prisjećamo i svih Otočana, branitelja i civila, koji su svoje živote položili za slobodnu Hrvatsku.

Završit ćemo ovaj tekst riječima kojima je započela komemoracija: „Budi blagoslovljena, zemljo, patnice moja, koja si toliko pretrpjela i toliko sinova sahranila; sinovi koji su umrli za tvoju sreću, koja, čvrsto u to vjerujem, mora doći kad je žrtva iz tolike ljubavi dana!“

There are no comments yet.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).