Dan Grada Otoka obilježava se kada je 13. srpnja 2006. godine s oduševljenjem dočekana odluka Hrvatskog sabora kojom je Općini Otok dodijeljen status te je ona postala grad.

Ovogodišnji dan najmlađega grada naše županije započeo je izložbom slika u gradskoj vijećnici koja je bila prva samostalna gospođe Ružice Hraško, a nastavio se svetom misom u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog.

Svečanost obilježavanja Dana grada nastavljena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća brojnih izaslanstava kod spomenika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i podno spomenika poginulim braniteljima.

U svečanost je izvedbom Lijepe naše sve uveo Gradski zbor Otok, pod ravnanjem prof. Jana Valenćika. Milenko Drljepan, predsjednik Gradskog vijeća Grada Otoka, otvorio je svečanu sjednicu Gradskog vijeća i uputio svoje pozdrave mnogobrojnim gostima koji su se odazvali pozivu. Na svečanosti je prikazan i kratki film o proteklih godinu dana i rezultatima u našem gradu. Prisutne je pozdravio gradonačelnik Josip Šarić. U ime gradova-prijatelja i u ime Udruge gradova sve je pozdravio gradonačelnik grada Čazme Dinko Pirak. U ime župana Galića i u svoje ima pozdrave je uputio i zamjenik župana Josip Dabro. S govornice se obratio i Juro Martinović, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa. Zadovoljstvo današnjim izgledom Otoka nije krio počasni građanin Vladimir Šeks koji je, uz Tomislava Čuljka, zaslužan što je Otok te 2006. dobio status grada.

Tijekom svečane sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik Šarić i ministrica Žalac potpisali su ugovor o dodjeli nepovratnog novca za financiranje projekta Bioekološkog centra “Vrata Spačvanskog bazena”, vrijednog 25 milijuna kuna, od kojih je iz Europske unije u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” osigurano gotovo 19 milijuna.

“Mislim da je ovo zaista vrijedan projekt koji će pridonijeti razvoju gospodarstva i novom zapošljavanju te da će upravo taj projekt oživjeti Spačvanski bazen i rijeku Spačvu u smislu privlačenja turista i stvaranja novih sadržaja”, istaknula je ministrica Žalac, dodajući kako je riječ o projektu koji je dio Projekta “Slavonija”.

Javna priznanja Grada Otoka, sukladno odluci Gradskog vijeća na sjednici održanoj 29. lipnja, uručili su predsjednik Gradskog vijeća Milenko Drljepan i gradonačelnik Josip Šarić.

Plaketu Grada Otoka dobili su: ministrica Gabrijela Žalac za doprinos gospodarskom razvoju Otoka, Zoran Đuroković za doprinos gradnji i modernizaciji vodnih građevina na području grada, Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH, za suradnju s Gradom Otokom i rješenje nove zgrade sjedišta Policijske postaje Otok. Medalje Grada Otoka dobili su: Andrija Juzbašić za doprinos razvoju suradnje između Grada Otoka i Općine Bošnjaci u području gospodarskih, prometnih, kulturnih i turističkih djelatnosti, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Otok za skrb o braniteljima iz Domovinskog rata te Lovačko društvo Jelen Komletinci u povodu 90. obljetnice rada. Priznanja Grada Otoka dobili su: Josip Varga za očuvanje jedinstva braniteljskih udruga i zalaganje za opće dobro, Petar Jakovac za doprinos razvoju vatrogastva u Otoku, Marko Dumenčić za doprinos razvoju vatrogastva u Komletincima, Ljubomir Čorić za doprinos razvoju društvenog života, Marijana Dajčman za humanitarni rad tijekom Domovinskog rata, Jan Antun Valenćak za obogaćivanje kulturno-društvenog i glazbenog života te njegovanje tradicijske I kulturne baštine, domoljublja i duhovne sakralne glazbe, Marko Hrvat za humanitarni rad i doprinos razvoju športa, Nedeljko Čepo za postignute rezultate u športskom ribolovu, Mato Bošnjak za doprinos razvoju i njegovanju tradicijske kulture i konjičkog športa te Dražen Storjak i Marijan Peičević za doprinos razvoju i njegovanju tradicijske kulture.

U ime nagrađenih zahvalio se Marijan Peičević, a u umjetničkom su djelu programa još nastupali članovi Muške pjevačke skupine “Suvadžije” i Nikolina Tomić.

There are no comments yet.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).