U okviru programa Interreg-Danube Transnational Program, Vukovarsko-srijemska županija, zajedno s partenrima iz još osam zemalja podunavske regije dobila je sredstva za projekt pod nazivom “LENA-Local economy and nature conservation in the Danube region”. Radi se o projektu koji se bavi zaštitom prirode u području Dunava, a pilot-područje županije je posvećeno uzgoju crne slavonske pasmine svinje – fajferice u zaštićenom području Natura 2000. Pilot-projekt zamišljen je kao edukacija uzgajivača, razvoj održivog proizvodnog sustava i pilot-projekt farme za uzgoj fajferica. Projekt LENA traje 30 mjeseci te se provodi kako bi poticao održivo korištenje prirodne i kulturne baštine i resursa u zaštićenim područjima Podunavlja.

U okviru projekta LENA provodi se i besplatna edukacija trenutnih i potencijalnih uzgajivača crne slavonske svinje s područja Vukovarsko-srijemske županije, s ciljem ujednačavanja proizvodnih uvjeta (selekcija svinja, objekti, hranidba, prerada u visokovrijedne tradicionalne proizvode). Stručnu edukaciju provodi profesor s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku Vladimir Margeta.

Treća će se grupa besplatnh edukacija održati 7. svibnja u Gradskoj vijećnici u Otoku, s početkom u 11 sati te molimo sve zainteresirane da se što prije prijave na mail adresu ivan.domac@vusz.hr ili na telefon 032/454-607; 099/811-8919.

Prijaviti se mogu svi zainteresirani proizvođači/uzgajivači i oni koji se žele baviti uzgojem crne slavonske svinje.

There are no comments yet.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).