Hrvatska žena Otok

NOVOSTI IZ UDRUGE HRVATSKA ŽENA OTOK

Marija Čepo, predsjednica Udruge

Početkom veljače Udruga hrvatska žena Otok organizirala je drugu po redu pokladnu povorku u gradu Otoku. U povorci je sudjelovalo oko tristo djece polaznika Osnovne škole Josipa Lovretića Otok. Uz njih je bilo i djece različite predškolske dobi. U povorci su sudjelovali roditelji djece te članice naše Udruge. Pokladna povorka je imala okupljanje sudionika na rukometnom igralištu u centru grada. Sudionici povorke su napravili krug oko parka gdje su bili počašćeni slatkišima i kolačima koje su pripremile članice naše Udruge. Poslije male stanke povorka je krenula prema Osnovnoj školi gdje nas je ljubazno dočekala ravnateljica gospođa Ljubica Todorić, kojoj se ovim putem zahvaljujemo na suradnji. U školi su djeca sa svojim učiteljima pripremili mali program. Tijekom siječnja djeca i njihovi učitelji su marljivo pripremali svoje maske i svoj program pa im se zahvaljujemo na uloženom trudu i nadamo se da će se i nagodinu odazvati našem pozivu za sudjelovanje u pokladnoj povorci. Također, hvala svim roditeljima i svim sudionicima povorke. Zahvaljujemo i Policijskoj postaji Otok koja je omogućila da povorka bezbrižno stigne do svoga cilja. Nadamo se da će iduće godine biti još više sudionika i ovim putem ih sve pozivamo da nam se pridruže.

Uduga hrvatska žena Otok surađuje s ostalim udrugama grada Otoka. U siječnju smo surađivali s KUD-om Josip Lovretić, gdje smo pekli kolače za njihovu zabavu. Na pokladnom jahanju kroz grad, Udruga je pomogla s kolačima i sudjelovala na punktovima Konjičke udruge Otok. Ovim putem se zahvaljujemo svim udrugama na suradnji.

Izborna skupština Udruge hrvatska žena Otok održana je 25. veljače 2008. godine. Na skupštini su bile prisutne naše članice, kao i gosti (Udruga Gagulanke iz Komletinaca, Udruga veterana Domovinskog rata iz Otoka, direktor Komunalnog poduzeća Vranjevo iz Otoka koji nam je na kraju skupštine pripremio jedno lijepo iznenađenje). Skupštinu je otvorila i pozdravila sve nazočne gospođa Marina Beuk, dosadašnja predsjednica Udruge. Nakon pozdrava pristupilo se biranju nove predsjednice jer se dosadašnja predsjednica očitovala da zbog zauzetosti ne može obavljati dužnost predsjednice.

Nakon glasovanja čelništvo Udruge čine:

Marija Čepo, predsjednica

Elizabeta Škrobo, dopredsjednica

Ika Jurić, tajnica

Kata Lukić, rizničarka

Izvršni odbor:

Marina Beuk, Dubravka Dulić, Jadranka Jukić, Nada Zrno, Ljubica Grbavica, Marijana Vuković, Marica Matić

Nadzorni odbor:

Željka Tomić, predsjednica Nadzornog odbora

Branka Gavranović, član

Ljilja Baković, član

Marijana Lončar, član

Udruga je imala 15. ožujka 2008 godine akciju prodaje narcisa za pomoć oboljelima od raka dojke. Akcija je provedena vrlo uspješno. Sav prilog dali smo onima kojima je to bilo potrebno. Narcise su nam poklonili gospođa Kata Sunđi, gospodin Marko Pervan i gospođa Nevenka Krznar kojima se ovim putem zahvaljujemo.

  1. ožujka 2008. godine za Uskrs, Udruga je u suradnji s Udrugom veterana Domovinskog rata dijelila ispred crkve svim građanima uskrsne pisanice.
  2. svibnja 2008. godineUdruga je organizirala jednodnevni izletu Kopački rit. Članice Udruge bile su oduševljene posjetom ovom nacionalnom parku.
  3. svibnja 2008. godine organizirali smo tribinu Nasilje u obitelji koja je bila dosta poučna i na koju se odazvao velik broj građana.
  4. svibnja 2008. godine održali smo peti po redu Rukometni turnir veteranki naše županije. Na turniru je sudjelovalo pet ekipa. Naša Udruga je osvojila drugo mjesto. Poslije turnira imali smo druženje u Restoranu Otok.

30, 31. svibnja i 1. lipnja 2008. godine Udruga je sudjelovala na manifestaciji Divan je kićeni Srijem koji je organizirala Općina Nijemci. Na toj manifestaciji izložili smo svoje radove kao što su zlatovezi i dr. Glavna tema naše izložbe bila je Mini zimnica.

  1. svibnja 2008. godine Udruga je u suradnji sa skupinom Vezenke organizirala večer pod nazivom Pjesma i riječ našeg zavičaja, koju je osmislila gospođa Ankica Valenćik.
  2. lipnja 2008. godine organizirali smokratku dječju modnu reviju u sklopu Dječjeg otočkog proljeća. Djeca su nosila odjeću koju je izradila gospođa Željka Tomić koja je ujedno i uvježbavala male manekenke.
  3. lipnja2008. godine u sklopu Otočkog proljeća, na Memorijalu na spomen Martina Sučića organizirali smo Etno modnu reviju koju je pripremila gospođa Elzabeta Škrobo, dopredsjednica Udruge.
  4. lipnja2008. organizirale smo izložbu Mini zimnica, koja je bila u sklopu mimohoda za vrijeme Otočkog proljeća.

Naša Udruga do sada je imala niz aktivnosti i nadamo se da ćemo tako raditi i ubuduće. Ovim putem, također, pozivam sve zainteresirane žene koje bi se željele uključiti u rad naše Udruge. Sastanci Udruge se održavaju svakog ponedjeljka u 20 sati u prostorijama Gradske uprave. Kao predsjednica Udruge želim se zahvaliti na ukazanom povjerenju i nadam se da ću to povjerenje opravdati, kao i svi ostali članovi koji su izabrani. Pozivam sve Udruge da i dalje surađuju s nama kao što su to činili i do sada. Hvala svim sponzorima koji financijski pomažu našu Udrugu, a posebno hvala Gradskom poglavarstvu Grada Otoka na čelu s gradonačelnikom gospodinom Josipom Šarićem, kao i dogradonačelnikom gosodinom Zvonimirom Pućom. Na kraju hvala svima koji su uz nas i koji nam pomažu u svemu, a poglavito našim obiteljima na razumijevanju i potpori.

Predsjednica Udruge

Marija ČepoRad Udruge u rujnu i listopadu

Nakon stanke od dva mjeseca Udruga nastavlja sa radom.Krajem kolovoza naša rukometna ekipa sudjeluje na turniru koji je organizirala Udruga žena Gagulanke iz Komletinaca na kojem osvajamo treće mjesto, potom nastavljamo sa druženjem do kasno u noć.Ovim putem Udruzi Gagulanke iskazujemo sve pohvale.
Polovicom rujna sudjelovali smo na tribini Nasilje u obitelji koje je održano u Vinkovcima u organizaciji obiteljskog centra iz Vinkovaca.Predavanje je bilo dosta poučno.
Krajem rujna hodočastili smo Gospi u Sinju.Posjetili smo također nacionalni park Krka i otok Visovac.Ovim putem članice se također zahvaljuju svima koji su omogućili da sve ovo posjetimo i vidimo.
11.listopada 2008 godine sudjelovali smo na Agro sajmu u Bizovcu,gdje smo prezentirali našu Udrugu sa gastro ponudom.
Jedan dio članica išao je u Bizovac,a drugi dio je išao u Belišće na Festival bundeva gdje smo također bili pozvani ispred grada i Udruge Zvono iz Belišća.U Belišću su naše članice pripremile kolače i jela od bundeva,breskorki i tikvica.Naši štandovi u Bizovcu i Belišću bili su najposjećeniji te je ubrzo s njih sve nestalo.
19.listopada 2008 godine organizirana je misa zahvalnica u crkvi u Otoku.Članice na čelu sa predsjednicom Udruge uredile su prostor ispred oltara plodovima sa naših njiva,vrtova i vočnjaka koje su mještani donijeli na dar u crkvu,poslije se sve daruje našem Karitasu.
U srijedu 22.listopada 2008 godine Udruga je po treći put posjetila liječene ovisnike u komuni u Šarengradu.
Nosili smo veliku donaciju hrane i ostalih potrepština.
Lijepo su nas primili,ispričali nam svoje životne priče i zahvalili se na posjeti.
Udruga žena Otok organizirala je edukaciju engleskoga jezika za sve članice Udruge.Tečaj traje dva i pol mjeseca.

 

Rad Udruge u prosincu

Već treću godinu Udruga početkom prosinca izrađuje vrećice punjene žitom koje dijeli svojim sugrađanima. Tako smo ove godine napravili 1.360 vrećica. Žito se po običaju sije na Svetu Luciju tako da za Božić bude mlado i zeleno.

Pred Božić smo imali humanitarnu akciju u suradnji s djelatnicima dnevnog boravka. Pripremili smo 200 paketa za stare i bolesne u Otoku i Komletincima. Akcija je bila više nego uspješna i ovim se putem zahvaljujemo na suradnji djelatnicima dnevnog boravka i nadamo se da će se ta suradnja i dalje nastaviti.

Udruga je i u ovom božićnom vremenu kada je vrijeme darivanja pomogla jednoj siromašnoj obitelji u našem gradu.
Odnijeli smo veću količinu kućanskih potrepština i tako im uljepšali Božić.

Članice se naše Udruge već treću godinu oblače u djedove mrazove i tako su ponovno i ove godine razveselile školsku djecu. Poslije predstave, koju je organizirala škola, naše su članice podijelile 16 kilograma bombona. Djeca su bila oduševljena, a ravnateljica škole gospođa Todorić srdačno nam se zahvalila.

 

DAN MIMOZA

 

Udruga Hrvatska žena Otok pridružila se vrijednoj akciji pomoći ženama oboljelima od teške bolesti raka vrata maternice. 31. siječnja u središtu su grada Otoka prodavale cvijet mimoze koji je zaštitni znak te akcije. Sve je organizirano s ciljem edukacije i ranog otkrivanja raka vrata maternice – drugog najčešćeg raka u žena. Od njega na godinu oboli oko 400, a umre 150 Hrvatica. Trenutačno s tom bolešću živi čak 1700 žena. Iako postoji učinkovito cjepivo, rak se može spriječiti odgovornim spolnim ponašanjem i redovitim odlascima na ginekološke preglede.
Ni gust snijeg koji je padao cijeloga jutra, nije spriječio brojne Otočane da podrže članice Udruge žena pa je prikupljeno oko 1500 kn koje će barem malo pomoći oboljelim ženama. Otok je ,uz druge velike gradove u Hrvatskoj, postao grad koji je osviješten o teškim i zloćudnim bolestima od kojih danas boluju brojne žene. U prilog tome ide i tribina o ranom otkrivanju raka dojke koja će se održati 2. veljače u 19 h, a predavanje će održati dr. Mirjana Stažić.

TRIBINA O RANOM OTKRIVANJU RAKA DOJKE

 

 

Veljača je u Otoku započela na iznimno pohvalan način. Naime, u prepunoj je kripti župne crkve održano predavanje o zloćudnoj bolesti od koje danas u Hrvatskoj umire od 800-1200 žena. Riječ je o karcinomu dojke koji je, bez obzira na svoj teški karakter, izlječiv. Predavanje je održala dr. Mirjana Stažić koja je napomenula kako je samopregled dojke prvi i jedan od najvažnijih koraka u otkrivanju bolesti. Određena je skupina žena sklonija toj bolesti. To su , prije svih, žene koje su imale dobroćudne tumore, kvržice, ranice, a i žene koje su u svojoj obitelji imale oboljelih. U vinkovačkoj se bolnici godišnje operira oko 70 žena, što je iznad hrvatskog prosjeka, a neke statistike pokazuju kako žene iz mjesta koja su bila okupirana u Domovinskom ratu češće imaju tu bolest. Kako su neki oblici karcinoma dojke nevidljivi na ultrazvučnom pregledu, najpouzdanijim i najdetaljnijim pregledom smatra se mamografija. U posljednjih se nekoliko godina dobna granica žena koje dobivaju tu tešku bolest znatno spušta pa je i to jedan od razloga pokretanja nacionalnog programa koji traje od studenog 2006.god., a u sklopu kojeg se žene pozivaju na mamografski pregled putem pismenih obavijesti. Žene često izbjegavaju preglede i „uče“ iz priča žena koje su prošle bitke s rakom dojke, no svaki je karcinom slučaj za sebe, kao što i kemoterapija na svakog drugačije djeluje. Jedan je od popratnih problema ove bolesti psihološko stanje oboljelih žena jer im se narušava tjelesni i psihički integritet. S ciljem pomoći osnivaju se razne udruge pa se tako i Vukovarsko –srijemska županija može pohvaliti Klubom žena liječenih na dojci u kojem žene mogu pronaći razumijevanje i dobiti stručne savjete. Dr. Stažić istaknula je kako je početni stadij te teške bolesti najoptimalniji za liječenje. Poruka je svim ženama na tom predavanju vrlo jasno prenesena. Odgovornost prema sebi, svome tijelu i zdravlju jest najbolji način da se takva oboljenja spriječe. Organizaciju tog predavanja i ovaj je put odradila udruga Hrvatska žena Otok koja je goste pozvala i udruge žena iz drugih mjesta. Posebno se odazvala mlada Udruga žena iz Orolika, koje je predstavljala gosp. Petra Osmakčić. Udruga žena iz Otoka na taj im je način dala primjer kako žene trebaju brinuti jedne o drugima.

Pokladna povorka 2009. godine

Izvještajna skupština 2009. godine

  1. veljače 2009. godine Hrvatska žena Otok održala je svoju redovnu izvještajnu skupštinu. Na toj su se skupštini okupile brojne članice. Gđa Elizabeta Škrobo izvjestila je o raznim kreativnim radionicama koje je Udruga provela u prošloj godini. Kako Udruga žena ima i svoju rukometnu ekipu, o njihovim je aktivnostima govorila Jasna Tucaković. Rukometna je ekipa u 2008. godini sudjelovala na 5 turnira i rezultati su vrlo pohvalni. Predsjednica Marija Čepo izvjestila je svoje članice o humanitarnoj sekciji koja je proteklom razdoblju bila vrlo aktivna. Gđa Kata lukić pobrinula se za financije i utvrđeno je kako su sva poslovanja bila uredna. Predsjednica Čepo zahvalila se Gradskoj upravi na podršci i brojnim sponzorima koji prepoznaju vrijednost njihovih akcija. Druženje je nastavljeno uz večeru u restoranu Otok.

Prodaja narcisa

Udruga Hrvatska žena Otok i dalje nastavlja intenzivno raditi. Tako je prošli mjesec na čelu s predsjednicom Marijom Čepo organizirala odlazak žena na mamografiju u Đakovo u polikliniku Turjak. Ovim putem zahvaljujemo cijelom medicinskom osoblju na stručnosti i ljubaznosti.
Polovicom ožujka imali smo prodaju narcisa, a prilog od prodaje dat ćemo ženama oboljelim od karcinoma dojke. Bili smo ugodno iznenađeni sviješću građana koji su velikodušno podržali našu jako uspješnu akciju. Još jednom hvala svima na danim prilozima. Hvala gospođi Kati Sunđi , gospodinu Marku Pervanu i gospođi Nevenki Krznar na poklonjenim narcisima.
U suradnji s Obiteljskim centrom Vinkovci organizirali smo kampanju protiv tjelesnog kažnjavanja djece koja se provodi po svim gradovima u Hrvatskoj . Na štandu smo dijelili školske torbe obiteljima s četvero i više djece čija će djeca na jesen krenuti u prvi razred osnovne škole.
U radionici naše Udruge pravili smo košarice sa uskrsnim motivima koje smo poklonili dnevnom boravku u našem gradu, a koje će oni pokloniti svojim štićenicima. Inače, ovo nam je već druga suradnja s boravkom, a nadamo se da ćemo i dalje nastaviti surađivati.
Kao i prošle godine Udruga je nabavila maslinove grančice koje smo poklonili našem karitasu . Prilog od tih grančica ide u karitativne svrhe. Maslinove smo grančice nabavili od gosp. Josipa Balova iz Splita (rođenoga Komletinčanina) koji nam već drugu godinu šalje maslinove grane. Ovim mu putem srdačno zahvaljujemo.
Naša Udruga i Udruga veterana domovinskog rata i ove će godine pred crkvom za Uskrs dijeliti pisanice našim građanima.To već postaje tradicija u našem gradu .
Naša rukometna ekipa imala je prošli mjesec turnir žena u Županji gdje je osvojila drugo mjesto. Inače, žene imaju trening svake srijede u pola devet u školskoj dvorani. Zahvaljujemo ravnateljici gospođi Todorić što im je to omogućila.
Udruga se ovim putem želi zahvaliti i našem župniku gosp. Antunu Kneževiću koji sve naše humanitarne akcije najavi s oltara u crkvi te su tako naši građani uvijek upućeni u sve događaje koje Udruga organizira.
Ovih akcija ne bi bilo da nemamo financijsku potporu naše gradske uprave na čelu s gradonačelnikom i dogradonačelnikom našega grada pa i njima zahvaljujemo.
Ja se, kao predsjednica Udruge, moram zahvaliti svim članicama Udruge koje su tako vrijedne, požrtvovane, spremne u svakom trenutku pomoći drugima, koje ostave sav svoj posao da bi pomogle drugima u nevolji. Od srca im zahvaljujem i želim da im dragi Bog da zdravlja da mogu još dugo pomagati ljudima kojima je pomoć potrebna.Također hvala i našim obiteljima na razumijevanju i nadamo se da će nas i dalje podržavati u našem nesebičnom pomaganju.

I ove smo godine sudjelovale u organizaciji Večeri zavičajne pjesme i riječi koja se održava u kripti župne crkve.

NOVA DOGAĐANJA U UDRUZI

Udruga „Hrvatska žena“ Otok poslije stanke nastavlja sa svojim radom. Poslije niza humanitarnih akcija, kao što su prodaja mimoza i narcisa, akcije za pomoć oboljelima od karcinoma, Udruga je organizirala i razne tribine o nasilju u obitelji i u školama. Naše su članice i ove godine pozvane u Belišće na Festival bundeva koji organizira Udruga „Zvono“. Na Festivalu su prodavale sve što se moglo napraviti od bundeva i tikvica, a prilog od prodaje išao je djeci s posebnim potrebama iz Udruge „Zvono“.
U rujnu smo išli na hodočašće Gospi Trsatskoj. Obišli smo svetište i muzej, a kroz sve nas je proveo naš sugrađanin Nikola Kaurin koji se nalazi u samostanu naTrsatu. U Puli nas je primio gradonačelnik Pule pa smo obišli i Brijune. Kroz taj nas je nacionalni prak vodio Otočanin Martin Filipović i ovim mu se putem zahvaljujemo. Udruga planira i odlazak u Cenacolo, a korisnicima ćemo odnijeti razne potrepštine. I ove ćemo godine dijeliti vrećice sa žitom našim sugrađanima. Rad Udruge „Hrvatska žena“ podupire gradonačelnik i Gradska uprava te župnik Antun Knežević. Predsjednica Čepo ističe kako bez njih taj rad ne bi bio moguć.

RUKOMETNA NATJECANJA

PROJEKT „OČUVANJE TRADICIJSKE BAŠTINE“

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pokrenulo je projekt „Volonterska pomoć u dnevnim boravcima za starije osobe“. Tom se vrijednom projektu pridružio i grad Otok pa se taj projekt u listopadu počeo provoditi i u našem gradu. Naime, voditeljica Projekta Marija Čepo i pet volonterki odlučile su dati svoj doprinos. „Očuvanje tradicijske baštine“ naziv je otočkog projekta koji će se do kraja godine provoditi u otočkom Dnevnom boravku. Volonterke svim korisnicima pružaju usluge prijevoza, a ono što je najvažnije jest motivacija i druženje uz razgovor. Korisnici Dnevnog boravka i volonterke izrađuju ručne radove različitim tehnikama. Može se tu pronaći pletenje, vez i brojne druge metode izrade raznih predmeta koji će uljepšavati protore Dnevnog boravka. Volonterke svoje vrijeme i volju izdvajaju svakodevno, a u projektu trenutno sudjeluje oko 15 korisnika.

POSJET ZAJEDNICI “CENAKOLO”

Udruga “Hrvatska žena” Otok po treći je put posjetila zajednicu Cenakolo u Šarengradu. Ovaj su put, uz sve namirnice potrebne za život, odnijele i ručno pletene rukavice, šalove i kape koje su izrađivali u Dnevnom boravku za starije osobe u Otoku.

Dan mimoza 2010. godine

I ove je godine u gradu Otoku podržan dan posvećen edukaciji i ranom otkrivanju raka vrata maternice, a zaštitni je znak te opake bolesti nježni cvijet mimoze. Dan mimoza u Otoku organizira Udruga “Hrvatska žena”. Potaknute dobrim odazivom prošle godine, članice su odlučile nastaviti tu vrijednu akciju i ove godine. Organizatorice se posebno zahvaljuju Udruzi “Blage ruke” iz Slanog iz Općine Dubrovačko primorje koja im je poslala mimoze.

Članice su “Hrvatske žene” iz Otoka subotnje prijepodne, uz snježne pahulje i nisku temperaturu, tom akcijom poticale na buđenje svijesti o toj iznimno opasnoj bolesti od koje boluju i brojne žene u Hrvatskoj. Mimoze su se mogle kupiti u središtu grada, a organizatorice su tu akciju ocijenile vrlo uspješnom i ove godine.

Dan narcisa 2010.

Prikupljanje odjeće za Udrugu “Breza”

Da udruge u Otoku surađuju i međusobno si pomažu, dokazano je i ovih dana. Naime, Udruga za osobe s posebnim potrebama „Breza“ prikuplja staru odjeću koju šalje u Split organizaciji koja tu odjeću prepravlja i daje na korištenje ljudima koji su u potrebi. Za količine koje se prikupe Udruzi „Breza“ bit će isplaćena novčana naknada, a prikupljenim će novcem razveseliti svoje članove za blagdan Božića. Kako bi im pomogli u toj akciji, Udruga „Hrvatska žena“ i njihova vrijedna predsjednica Marija Čepo i ovaj su put imale sluha za ljude kojima treba pomoć te su se na prijedlog otočkog župnika Antuna odazvale toj humanitarnoj akciji. Članice udruge prikupile su velike količine odjeće koje su u ponedjeljak 25. listopada uručile predsjednici Udruge „Breza“ Ruži Pardovicki. Stara odjeća na ovaj način nije završila u smeću, već je nekome u potrebi donijela korist. Pozivaju se svi koji mogu pomoći da se obrate u Udrugu „Breza“ u ulici Vladimira Nazora br. 76 u Otoku.

TRIBINA “POMOĆ OBOLJELIMA OD PTSP-a I ČLANOVIMA NJIHOVIH OBITELJI”

Sinoć je u kripti otočke župne crkve održana javna tribina pod nazivom „Pomoć oboljelima od PTSP-a i članovima njihovih obitelji“. Predavači su na toj tribini bili stručnjaci koji se svakodnevno susreću s tim velikim problemom današnjice. Svi oboljelima od PTSP-a i mnogobrojnim članovima njihovih obitelji koji su se odazvali na tu tribinu obratio se Nenad Lučanin, ravnatelj Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Nuštru, Vladimir Zlatarić, voditelj centra za psiho-socijalnu pomoć učesnicima i stradalnicima Domovinskoga rata Vukovarsko-srijemske županije. Jedan je od gostiju bio i Dražen Strukar, dragovoljac Domovinskoga rata koji boluje od PTSP-a. Tu je tribinu organizirala Udruga „Hrvatska žena“ Otok i Udruga dragovoljaca Vukovarsko-srijemske županije, u čije se ime okupljenima obratio izvršni tajnik IHDDR-a Vukovarsko-srijemske županije Dragomir Čelebić. Na tribini je sudjelovao i otočki gradonačelnik Josip Šarić koji je u svom pozdravnom govoru naglasio kako je PTSP jedan od najtežih problema današnjice s kojim se susreće velik broj sudionika Domovinskoga rata. Rat je neprirodno stanje i ljudi koji su proživjeli rat suočavaju se s brojnim stresovima koji se trajno urezuju u ljudsku psihu. Ljudi koji su oboljeli od PTSP-a nisu samo problem sami sebi, već i obiteljima u kojima žive i od tog problema ne treba bježati, nego se s njim treba suočiti. Upravo se zato i cijela zajednica treba uključiti u takve programe pa je organizacija te tribine iznimno pohvalna i korisna.

I OVE GODINE PRODAJOM NARCISA OBILJEŽEN DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Udruga „Hrvatska žena“ Otok i ove se godine pobrinula za žene oboljele od raka dojke i prodajom narcisa u središtu grada podržala tu vrijednu akciju. Članice Udruge „Hrvatska žena“ uvijek se spremno odazivaju na takve akcije, a prodaja narcisa već je tradicionalna u našem gradu. Dan narcisa organiziran je u više od 30 gradova širom Hrvatske, a osnovna je poruka upozorenje na potrebu ranog otkrivanja i kvalitetnog liječenja te bolesti od koje u Hrvatskoj godišnje oboli 2300, a umre 900 žena.
Predsjednica Marija Čepo istaknula je kako je Dan narcisa u Otoku i ove godine bio iznimno uspješan, a sav će prikupljeni novac biti doniran ženama koje boluju od te teške bolesti.

SEDMA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA UDRUGE HRVATSKA ŽENA

U ponedjeljak 28. 03. 2011. održana je sedma izvještajna skupština Udruge „Hrvatska žena“. Nakon pozdravnog govora predsjednice udruge Marije Čepo podnesen je izvještaj o radu udruge u protekloj godini. Članovi udruge i prošle su godine neumorno radili. Bili su organizatori 28 akcija. Posjetili su staračke domove, organizirali odlazak u Chenakolo, akcijom prodaje mimoza i narcisa sudjelovali u pomoći oboljelima od raka dojke i raka grlića maternice, sudjelovali na međunarodnom skupu žena u Zagrebu i drugo.
Na skupštini je iznesen i plan rada za 2011. godinu. Udruga nastavlja s rad jednakim žarom, a nove se akcije planiraju. Jedna od njih je svakako i turnir u rukometu žena Vukovarsko – srijemske županije koji će se održati u lipnju.

UDRUGA “HRVATSKA ŽENA” OTOK RAZVESELILA GRAĐANE OTOKA USKRSNIM PISANICAMA

Udruga “Hrvatska žena” Otok i ove je godine već tradicionalno u nedjeljno uskrsno jutro razveselila građane Otoka podijelivši veliki broj pisanica. Time je još jedanput dokazala kako aktivno sudjeluje u društvenom životu grada i njeguje uskrsne tradicijske  hrvatske običaje.

8. RUKOMETNI TURNIR ŽENA VSŽ

Udruga „Hrvatska žena Otok“ organizirala je u srijedu povodom XIX. Otočkog proljeća 8. po redu rukometni turnir žena Vukovarsko-srijemske županije. Turnir je svečano otvorila predsjednica Udruge „Hrvatska žena Otok“ Marija Čepo. Na turniru je sudjelovalo 5 ekipa i to iz Cerne, Jankovaca, Vrbanje, Komletinaca i Otoka. Do finala su stigle rukometašice Otoka i Cerne. U napetoj završnoj utakmicu Ceranke su sa 12:11 ipak svladale domaću ekipu Otoka. Nakon završetka turnira gradonačelnik Otoka Josip Šarić dodijelo je pehare i prigodne poklone svim ekipama.

POSJET UDRUGE “ŽENA ŽENI PRIJATELJ”

U subotu 25. lipnja ostvarila se dugo planirana posjeta splitske udruge „Žena ženi prijatelj“ otočkim i komletinačkim kolegicama iz udruge „Hrvatska žena“ Otok i udruge „Gagulanke“ Komletinci. Splićanke su u izvrsnom raspoloženju u Otok pristigle u popodnevnim satima. Dočekala ih je predsjednica Udruge Marija Čepo sa svojim kolegicama i gospodinom Bašićem i povela u razgledavanje Suvare, registriranog spomenika najviše kulturne vrijednosti koja Otok svrstava među 13 lokacija u Republici Hrvatskoj sa statusom etno-muzeja na otvorenom. Dame su potom posjetile crkvu sv. Antuna Padovanskog. Nakon razgledavanja crkve uslijedilo je druženje uz večeru i tamburaše u Restoranu Lombarović. Predsjednica udruge Mirjana Strizirep upoznala je Otočanke i Komletinčanke s radom ove udruge, koja je u svojih 18 godina postojanja i jedna od najstarijih ženskih udruga u Republici Hrvatskoj. Udruga je poznata po humanitarnom djelovanju i pomaganju hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima u najtežim ratnim vremenima, organiziranju raznih zajedničkih aktivnosti, druženja i uzajamnog pomaganja ženama na svim područjima ljudskog života, a u skladu i sa samim nazivom udruge „Žena ženi prijatelj“.

OKRUGLI STOL „MOŽE LI ŽENA U RURALNIM KRAJEVIMA BITI USPJEŠNA PODUZETNICA“

U Otoku je 15. prosinca održan okrugli stol na temu „Može li žena u ruralnim područjima biti uspješna poduzetnica“. To je događanje organizirala Udruga „Hrvatska žena“ Otok, a pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Predsjednica otočke udruge žena Marija Čepo pozdravila je gradonačelnika Šarića i sve goste kojima je izrazila dobrodošlicu u Otok i Vukovarsko-srijemsku županiju. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva predstavljala je načelnica odjela u Upravi za malo gospodarstvo Ana Vincent Šepić, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Karmen Sinković koja je ujedno bila i moderatorica te Ljubica Kangrga, savjetnica za financiranje i kreditiranje iz Hrvatske obrtničke komore. Predsjednica Čepo predstavila je Udrugu „Hrvatska žena“ Otok osnovanu 2004. godine. Udruga se bavi promicanjem kulture, tradicije, organiziranjem raznih tribina i edukacijom žena, članice posjećuju sajmove i manifestacije po cijeloj zemlji, a udruga često organizira i humanitarne akcije. Gradonačelnik Šarić u svom se pozdravnom govoru osvrnuo na ulogu žene u sferama poduzetništva. U Otoku sve ustanove koje vode žene, jako dobro posluju. To su škola, vrtić i knjižnica. Prema tome, žena može biti jako uspješna u poduzetništvu. Otok je mali grad koji prerasta iz ruralne u urbanu sredinu ne samo u vizualnom smislu, već se to mijenja i u svijesti građana. Najveći je problem zapošljavanje žena srednje životne dobi. Žene su u ruralnim krajevima danas izrazito emancipirane i nema velike razlike između žena u ruralnim i urbanim krajevima.
Moderatorica Karmen Sinković istaknula je kako žene treba osnažiti i dati im poticaj kako bi se upustile u poduzetništvo. Ana Vincet Šepić u svom je pozdravnom govoru naglasila kako je Hrvatska vlada podržala Strategiju razvoja ženskog poduzetništva 2010.-2013. godine kojoj je cilj značajno povećanje broja žena koje pokreću poslovne pothvate i podizanje razine poduzetničke aktivnosti žena. Istaknula je i kako mnogo više poduzetničkih aktivnosti koje pokreću žene posluju uspješnije i puno manje propadaju. Upornost, strpljivost, spremnost na česta odricanja, što se traži od poduzetnika, često odgovara karakteru žena. Brojne su mogućnosti za razvoj ženskog poduzetništva i u fondovima EU, a Hrvatska je kandidirala nekoliko projekata. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva ove je godine dodijelilo 10 milijuna kuna potpora, a to je najveći broj do sada.
Hrvatska je obrtnička komora krovna institucija 116 udruženja i 20 komora u svim županijama, a njezina se djelatnost ogleda u promidžbi obrtničkih proizvoda na sajmovima, omogućavanju polaganja majstorskih ispita, poticanju razvoja svih grana obrtništva, pa tako i obrtništva među ženama. Savjetnica za financiranje i kreditiranje u Hrvatskoj obrtničkoj komori Ljubica Kangrga istaknula je kako je danas u obrtništvu 30 % žena i nužno je riješiti probleme koji žene sputavaju u tome da se više uključe u poduzetništvo. Nakon uvodnog je dijela moderatorica Sinković otvorila i raspravu u kojoj su žene govorile o svojim iskustvima u poduzetništvu. Mogla su se tu čuti iskustva obrtnica, poduzetnica u raznim djelatnostima, pozitivne i negativne strane.
Zaključak je kako žene treba upoznati s pogodnostima koje mogu ostvariti kroz fondove EU i kroz poticaje hrvatskih ministarstava, a za sve to postoje razne savjetodavne službe.
U Restoranu „Otok“ bila je postavljena i izložba radova otočke udruge žena, Ivanke Šebalj iz Komletinaca te Udruge za očuvanje baštine „Slavonika“ iz Našica.

UDRUGA “HRVATSKA ŽENA” OTOK OBILJEŽILA DAN MIMOZA

Prodajom cvijeta mimoze u središtu Otoka Udruga „Hrvatska žena“ obilježila je peti hrvatski Dan mimoza kojeg je hrvatski Sabor proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.
Simbolika nježnog cvijeta upućuje na nužnosti edukacije, cijepljenja i probira raka vrata maternice. Cilj je akcije senzibilizirati javnost o primarnoj i sekundarnoj prevenciji raka vrata maternice te povećanj posjeta žena u polikliničkim ginekološkim ordinacijama, što svakako pridonosi smanjenju pojavnosti raka vrata maternice koji je u značajnom porastu. U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli 400, a umre gotovo 200 žena. Većina žena koje obole od raka vrata maternice vjerojatno nikad nisu napravile Papa test ili ga barem nisu napravile u zadnjih 5 godina. Od 1 200.000 žena u Hrvatskoj koje spadaju u najrizičniju skupinu za obolijevanje od raka vrata maternice (od 25 do 64 godine), samo njih 418.000 godišnje napravi PAPA test. To znači da 2/3 žena ne provodi redovite kontrole, a dodatni problem je što se uvijek testiraju iste žene. Rak vrata maternice je najozbiljnija komplikacija HPV infekcije. Budući da HPV infekcija obično nema znakova ili simptoma, većina zaraženih osoba toga nije ni svjesna. Većina infekcija HPV-om otkrije se tek s abnormalnim nalazima Papa testa. Niti jedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno posljedičnu vezu s nekim danas znanim uzrokom kao što to imaju HPV i rak vrata maternice, pa se u čak 99,7 posto slučajeva karcinoma može dokazati infekcija HPV-om.Oko 630 milijuna ljudi diljem svijeta inficirano je HPV-om, a prema rezultatima nekih ispitivanja u Hrvatskoj HPV-om je zaraženo oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca.
Predsjednica je Udruge “Hrvatska žena” Otok Marica Čepo zadovoljna odazivom građanki i građana te sredstvima prikupljenim od prodaje cvijeta mimoze. Naglašava kako je Otok, uz druge gradove u Hrvatskoj, postao grad koji je osviješten o teškim i zloćudnim bolestima od kojih danas boluju brojne žene.

NARCISIMA PROTIV RAKA DOJKE

I ove su godine vrijedne članice Udruge „Hrvatska žena“ Otok obilježile Dan borbe protiv raka dojke. U središtu su Otoka čitavo prijepodne dijelile cvijet narcisa uz simboličnu naknadu. Sav prikupljeni prilog ide u humanitarne svrhe – prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena i od njega oboli svaka deseta žena u Hrvatskoj, godišnje odnese više od 800 života. Najugroženije su žene iznad 50. godina, ali izložene su i žene mlađe dobi.

U Hrvatskoj se od 2006. godine provodi program za rano otkrivanje raka dojke, u sklopu kojeg se na kućne adrese žena starijih od pedeset godina šalju pozivi s datumom i mjestom za besplatni mamografski pregled.  Preventivni pregledi su nužni kako bi se smanjila smrtnost uzrokovana rakom dojke.

Iznimno je važno obilježavanje Dana borbe protiv raka dojke, što se zahvaljujući članicama Udruge „Hrvatska žena“ Otok provodi već dugi niz godina, zbog podizanja svijesti u ljudi o toj raširenoj bolesti.

UDRUGA “HRVATSKA ŽENA” OTOK RAZVESELILA GRAĐANE OTOKA USKRSNIM PISANICAMA

Udruga “Hrvatska žena” Otok i ove je godine već tradicionalno u nedjeljno uskrsno jutro razveselila građane Otoka podijelivši veliki broj pisanica. Time je još jedanput dokazala kako aktivno sudjeluje u društvenom životu grada i njeguje uskrsne tradicijske hrvatske običaje.

GODIŠNJA IZVJEŠTAJNA I IZBORNA SKUPŠTINA UDRUGE HRVATSKA ŽENA “OTOK”

U prostorijama je Dnevnog boravka 23. travnja održana Godišnja izvještajna skupština Udruge Hrvatska žena “Otok”. Ta je skupština ujedno bila i treća po redu izborna skupština. Jednoglasno je za predsjednicu Udruge izabrana Marija Čepo, potvrđeni su i članovi Izvršnog i Nadzornog odbora.
Dnevni se red skupštine sastojao od niza točaka vezanih za izbor rukovodstva Udruge ali i uz Izvješće o radu u protekloj godini koje je podnijela predsjednica Udruge, financijsko izvješće, te izvješće o radu sekcija Udruge.

Sjednicu je vodila potpredsjednica Udruge Elizabeta Škrobo. Nakon usvajanja dnevnog reda, izbora zapisničara, ovjeritelja zapisnika i izbora članova verifikacijske komisije uslijedilo je Izvješće o radu u protekloj godini. Predsjednica je Udruge u Izvješću podsjetila na brojne aktivnosti koje su provedene tijekom njezinog mandata. Članice Udruge sudjelovale su u organizaciji pokladnih povorki, prodaji mimoza, narcisa, podjele pisanica, maslinovih grančica, podjeli žita. Zaslužne su za organizaciju manifestacija Divan je kićeni Srijem i U Otoku moba, postavljanju izložbi Mini zimnica, Bakina kuhinja, Miraz, Zaboravljene igre, organiziranju tribina Nasilje u obitelji, Rano otkrivanje raka dojke, Protiv tjelesnog kažnjavanja djece, Pomoć obiteljima oboljelim od PTSP-a. Aktivno su surađivale sa Crkvom, Caritasom, Framom, pomagale su u pripremi misa zahvalnica, mladih misa, križnog puta za mlade, susrele sa sa pomoćnim biskupom Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. dr. Đuro Hranić. Posjećivale su tijekom godina Starački dom u Vinkovcima, Dom za Duševne bolesnike u Nuštru, Dom za nezbrinutu djecu sv. Ana, Dom Mala Terezija, zajednicu Cenakolo u Šarengradu, pomagale bolesnima prikupljanjem financijskih priloga, pomagale invalidima našeg Grada. Članice su Udruge išle i na putovanja diljem Hrvatske, od onog prvog putovanja Vodice-Šibenik-Knin-NP Krka, drugog Pula-Brijuni-Trsat, trećeg Spit-Trogir-Međugorje, zatim Rijeke i Rovinja, posjeta Kopačkom ritu, Zagrebu i Mariji Bistrici, posjet Udruge “Žena ženi prijatelj”. Sudjelovale su na Festivalu bundeva u Belišću, na Agro sajmu u Bizovcu, Međunarodnom skupu žena iz ruralnih područja u Zagrebu, u emisiji Riječ i život, na sjamovima Kupujmo hrvatsko. Prošle su godine organizirale Okrugli stol pod nazivom Može li žena u ruralnim područjima biti uspješna poduzetnica pod pokroviteljstvom Ministarstava gospodarstva, rada i poduzetništva. Predsjednica je Udruge istaknula izuzetno dobru suradnju s ravnateljicama Osnovne škole, te se zahvalila svima s kojima je surađivala tijekom proteklog mandata, a posebice članicama svoje Udruge koje su uvijek bespogovorno spremne na rad. Osim toga iskazala je zahvalnost na ponovno ukazanom povjerenju i izrazila vjeru u nastavak aktivnog rada Udruge.
Poslije iscrpnog Izvješća o radu Udruge, uslijedilo je financijsko izvješće koje je podnijela blagajnica Udruge Kata Lukić za 2011 godinu. Najveći je dio sredstava Udruga dobila iz proračuna Grada Otoka, i što se financija tiče, na pozitivnoj je nuli. Voditeljica sportske sekcije Nada Zrno izvijestila je o uspjesima rukometne ekipe tijekom godine i najavila nova natjecanja koja će biti na jesen. O radionicama je izvijestila Elizabeta Škrobo, o onima koje se organiziraju za Otočko proljeće, ali je istaknula uključenost Udruge u katalog Vrijedne ruke i nacionalnu akciju Kupujmo hrvatsko kao mogućnost promocije ručnih radova članica Udruge. Podneseno je i izvješće humanitarne sekcije.

ODRŽANO PREDAVANJE „PSIHOLOŠKI I PRVANI ASPEKTI NASILJA U OBITELJI

U suradnji sa Udrugom hrvatska žena „Otok“ u Otoku je 17. rujna održano predavanje „Psihološki i pravni aspekti nasilja u obitelji“ za sve zainteresirane građane. Predavanje su održale pravnica Obiteljskog centra Tomislava Kolarević-Miladinović i psihologinja Ružica Branković s ciljem rušenja mitova o nasilju nad ženama, informiranju o psihološkim aspektima zlostavljanja koja mogu pomoći i žrtvi i nasilniku te o pravnim aspektima nasilja.
Ljepota žene i međuljudskih odnosa često je narušena nekim oblikom nasilja. Razlozi ostanka žrtve u nasilnom odnosu su socijalne i psihološke naravi. Jedan od najpogubnijih mitova o nasilju je da glavni razlozi proizlaze iz osobina ličnosti žrtve. Raširena su vjerovanja da žrtva izborom nekog drugog ponašanja može spriječiti nasilje. Ovo vjerovanje najpogubnije je za žrtvu jer joj otežava izlazak iz nasilnog odnosa. Zbog prirode nasilnog odnosa u kojem se izmjenjuju faza nasilja u kojoj moć ima zlostavljač i faza kajanja u kojoj privid moći ima žrtva vrlo je teško izaći iz tzv. kruga zlostavljanja. Žena trpi udarce, uvrede, ponižavanje, degradiranja vlastitog dostojanstva i integriteta nakon čega nastupa smirivanje zlostavljača, eventualne isprike i kajanje, ali nakon određenog vremena sve se ponovi. Žrtve često doživljavaju nerazumijevanje, ignoriranje, a ponekad i osudu okoline. Često im je uništeno samopoštovanje i samopouzdanje te i same počinju vjerovati „da s njom nešto nije u redu“. Nasilje nije prisila i dio ličnosti nasilnika ni odgovornost žrtve nego izbor ponašanja. Ono je naučeno tijekom odgoja i odrastanja i kao takvo podložno je promjenama. U ovom začaranom krugu potrebna je pomoć i žrtvi i nasilniku.
22. rujna 1999. na Općinskom sudu u Zagrebu su ubijene tri žene tijekom brakorazvodne parnice: Gordana Oraškić, odvjetnica Hajra Prohić i sutkinja Ljiljan Hvalec tijekom brakorazvodne parnice. Hrvatski sabor proglasio je taj dan Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prijedlog Vlade 2004. godine.

UDRUGA “HRVATSKA ŽENA” OTOK DIJELILA ŽITO SUGRAĐANIMA

Udruga “Hrvatska žena” Otok i ove je godine poslije nedjeljne velike svete mise dijelila izrađene vrećice punjene žitom. Riječ je o tradicionalnoj akciji Udruge početkom prosinca kada svojim sugrađanima rado poklanja žito koje se po običaju sije na Svetu Luciju tako da za Božić bude mlado i zeleno.

TRADICIONALNO OBILJEŽEN DAN MIMOZA

U organizaciji Udruge „Hrvatska žena“ Otok 23. Siječnja 2013. tradicionalno je obilježen Dan mimoza koji je prije nekoliko godina od strane Hrvatskog Sabora usvojen kao Nacionalni dan borbe protiv raka materničnog vrata. Prodaji mimoza u središtu Otoka pridružili su se brojni građani.

Rak vrata maternice može se spriječiti da nikada ne nastane jer je njegov uzrok poznat. Humani papiloma virus ili skraćeno HPV je spolno prenosiva bolest koja se u gotovo 100% slučajeva povezuje s rakom materničnog vrata. Istraživanja su pokazala da je 2006. g. u Hrvatskoj 16,5 % djevojčica te čak 28,6% dječaka imalo spolne odnose prije šesnaeste godine života. Vjerujemo da statistika ni danas nije bitno drugačija. Ako se izuzmu svi dugi negativni učinci ovako ranog stupanja u spolne odnose ( neželjene trudnoće, prekidi neželjenih trudnoća, smanjenje fertilne sposobnosti u kasnijoj dobi, abnormalnosti u papa testu, psihičke posljedice), važno je znati da spolni odnosi nose rizik od prijenosa uzročnika raka materničnog vrata. Upravo zato je cijepljenje preporučljivo u vrlo mladoj životnoj dobi da se prije stupanja u spolne odnose razvije imunitet na najučestalije i najopasnije tipove HPV-a.

Rak vrata maternice i kad se razvije, kao i sve druge tipove raka, važno je otkriti na vrijeme, odnosno u ranoj fazi. Srećom postoji vrlo jednostavan, brz, jeftih i točan test, PAPA test, koji otkriva nenormalnosti stanica i prije nego li postanu maligne. Krajem prošle godine Ministarstvo zdravlja pokrenulo je Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, kojemu je cilj smanjiti broj oboljelih žena i smrtnost od te zloćudne bolesti. Do sada je upućeno oko 100.000 poziva ženama od 25 do 64 godine na preventivni pregled odnosno PAPA test.

Poruka je ove akcije da naučite sve što možete i pitate svog liječnika da vam objasni sve pojedinosti. Zaštitite se od bolesti koju uzrokuje HPV i odlazite redovno na ginekološke preglede s PAPA testom.

OBILJEŽEN MJESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Udruga “Hrvatska žena” Otok i ove je godine pokazala svoju osviještenost prema ovoj teškoj bolesti od koje godišnje umire velik broj žena u Hrvatskoj i svijetu. Članice udruge kroz cijeli su dan obilazile sve otočke ustanove i urede, od Gradske knjižnice Otok, Gradske uprave, pošte, škole, ambulante, ureda državne uprave, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, HZZ-a, itd. i dijelile ružičaste vrpce koje su simbol ove akcije koja traje kroz cijeli listopad. Udruga “Hrvatska žena” svake godine organizira i mamografske preglede kako bi se bolest što ranije otkrila jer se na taj način znatno povećavaju mogućnosti za ozdravljenje.

 

UDRUGA ŽENA IZ OTOKA DIJELILA PŠENICU ZA NADOLAZEĆE BLAGDANE

Udruga “Hrvatska žena” Otok i ove je godine dijelila ukrašene vrećice sa pšenicom. Ovo je običaj koji traje iz godine u godinu. Članice su sve same izrađivale i svaka je vrećica posebna na svoj način. Pšenicu su dijelile nakon nedjeljne svete mise, ali i korisnicima programa Pomoć u kući starijim osobama.

SVETI NIKOLA I UDRUGA ŽENA RAZVESELILI DJECU

Misa zornica u otočkoj je župnoj crkvi bila iznimno vesela. Naime, na kraju je mise u crkvu došao sveti Nikola, na veliko oduševljenje preko stotinu djece koja su do tada pozorno sudjelovala u svetoj misi. Sveti Nikola od njih JE saznao da su bili dobri i da su zaslužili poklone koje im je donio. Za poklone i organizaciju pobrinula se Udruga “Hrvatska žena” Otok, na čelu s predsjednicom Marijom Čepom, a pomogla je i otočka Franjevačka mladež iz čijih redova dolazi i sveti Nikola sa zornice.

DAN MIMOZA 2014.

Članice Udruge “Hrvatska žena” Otok jučer su u centru prodavale mimoze koje su simbol borbe protiv raka vrata maternice. Ta se akcija već tradicionalno održava u njihovoj organizaciji, a i ove se godine odazvao velik broj građana koje je svojim prilozima pomogao ovu vrijednu akciju. To  pokazuje kako se svijest o postojanju te teške bolesti sve više širi pa se nadamo kako je i ova akcija jedna kap u borbi da se broj oboljelih žena smanji.

DAN NARCISA-PODRŠKA ŽENAMA

Udruga “Hrvatska žena” iz Otoka već nekoliko godina organizira Dan narcisa, humanitarnu akciju u kojoj se taj dan prodaju narcisi, a prikupljena su sredstva namijenjena prevenciji i ranom otkrivanju karcinoma dojke. Tako su se narcisi mogli kupiti 19. ožujka u središtu našega grada u znak buđenja i nove nade. Odaziva građana i ovaj je put bio velik.

Podjela pisanica

Članice Hrvatske žene blagdan Uskrsa 2014. godine obilježile su podjelom uskrsnih pisanica župljanima nakon svete mise. Ovo je samo još jedna u nizu brojnih aktivnosti kojima članice ne pokazuju samo volju i želju za radom, već i svoju veliku kreativnost.

UDRUGA “HRVATSKA ŽENA” OTOK PROSLAVILA DESET GODINA RADA

Udruga „Hrvatska žena“ Otok održala je godišnju skupštinu i proslavila deset godina rada. Udruga je osnovana 22. 4. 2004. i ima 55 članica. Na skupštini je predsjednica Marija Čepo podnijela izvještaj o radu u proteklih deset godina gdje je spomenula da su imali 290 raznih aktivnosti kao što su humanitarne akcije, organiziranje raznih tribina, edukacije, organizirani odlazak na mamografiju, članice su obilazile zajednicu Cenacolo, staračke domove, dječje domove, Malu Tereziju, prodavali mimoze, narcise, dijelili žito, organizirali pokladne povorke u gradu, bile su mrazice i djecu obradovale poklonima, također su se oblačile u sv. Nikolu i u crkvi djecu darivale, organizirali razne izložbe kako u našem gradu tako i diljem cijele Hrvatske, svake su godine dijele pisanice djeci, organizirale etno modne revije, dječje modne revije, svake su godine sudjelovali na Otočkom proljeću, na Sajmu zdravlja. Organizirale su okrugli stol Može li žena iz ruralnih krajeva biti uspješna poduzetnica. Udruga je bila i organizator rukometnog turnira žena iz naše županije, turnira u pikadu i stolnom tenisu. Vrijedne članice organizirale su i tradicijski običaj u Otoku Kiti bunar Jelo, uređivale su studio Vinkovačke televizije za vrijeme Vinkovačkih jesen. Svakako se posebno ističe i projekt za treću životnu dob gdje su članice radile volonterski.
Predsjednica Čepo je istaknula kako imaju dobru suradnju sa svim udrugama na području Otoka i Komletnica, dobru suradnju sa Crkvom i župnikom Antunom Kneževićem. Što god se organizira na svjetovnoj ili na crkvenoj razini članice Udruge su prisutne i pomažu.
Izuzetno dobru suradnju imaju i sa Gradom Otokom i gradskom upravom. Gradonačelnik Josip Šarić ih podupire u njihovom radu i prepoznaje kvalitete udruge. To je i iskazao dolaskom na skupštinu. Obratio se članicama Udruge i zaželio im još puno uspješnih akcija.
Predsjednica se zahvalila svima koji ih podržavaju, svojim članicama na njihovu požrtvovnom i nesebičnom radu jer nema veće sreće nego davati sebe za druge ali i njihovim obiteljima koje čestoputa trpe zbog aktivnosti svojih majki.
Udruga nastavlja rad i pomagat će i radit i dalje i ostvarivat široku suradnju sa svima dionicima društvenog života grada i okolice.

Adventski vijenac prvi put u na našem gradu

Ovoga je adventa u našem gradu po prvi put uređen adventski vijenac oko fontane u parku. Organizatorice su bile članice Udruge “Hrvatska žena” u suradnji s Gradom Otokom. Tehnički su dio oko postavljanja i uređivanja adventskog vijenca odradili vrijedni djelatnici Vranjeva i cvjećarica Nevenka Krznar. Čast paljenja prve svijeće 29. studenog u 19 sati pripala je mladomisniku Tomislavu Vlahoviću, a prigodnu je molitvu i blagoslov predvodio župnik Antun Knežević.

SVETI NIKOLA U NAŠEM GRADU

Udruga „Hrvatska žena“ Otok organizirala je danas zanimljiv program za najmlađe povodom obilježavanja blagdana Svetog Nikole. Program je započeo u 10 sati u Domu kulture. Okupilo se četrstotinjak mališana koji su veselo dočekali pojavljivanje svetog Nikole na pozornici za vrijeme trajanja igrokaza. Svetac se potom spustio među dječicu i srdačno im podijelio svoju slatku, čokoladnu varijantu.

ČLANICE UDRUGE I OVE GODINE DIJELILE IZRAĐENE VREĆICE S ŽITOM

Udruga “Hrvatska žena” Otok i ove je godine poslije nedjeljnih misa dijelila izrađene vrećice punjene žitom. Riječ je o tradicionalnoj akciji Udruge početkom prosinca kada svojim sugrađanima rado poklanja žito koje se po običaju sije na Svetu Luciju tako da za Božić bude mlado i zeleno.

Više informacija o Hrvatskoj ženi možete saznati na službenom Facebook profilu

OVDJE

USKRS 2015.

Članice Hrvatske žene udruženim su snagama uredile predvorje Doma kulture u Otoku i na taj način razveselile sve djelatnike Gradske uprave, Otočke razvojne agencije i Gradske knjižnice Otok.

PŠENICA ZA BLAGDAN SVETE LUCIJE

U nedjelju 4. prosinca 2016. iza triju nedjeljnih Misa Udruga “Hrvatska žena” Otok dijelila je pšenicu našim sugrađanima. Vrijedne članice to rade već nekoliko godine, a ove su spremile čak 900 paketića.