KUD “JOSIP LOVRETIĆ” OTOK

Aktivnosti u 2014.

Nakon nastupa na 4. smotri folklora pod nazivom «Šokačko se kolo vije» (Kaptol kod Požege, svibanj 2014. ) članovi KUD-a «Josip Lovretić» gostovali su na blagdan Velike Gospe (15. kolovoza) u susjednoj Bosni, u mjestu Odžak.U svečanom mimohodu i programu upriličenom ispred crkve u središtu grada sudjelovalo je 18 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.Četrdeset članova otočkog KUD-a izvelo je tom prigodom splet slavonskih kola.

Hodočašće u Lučicu

U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije i župe Sv. Lovre u Lipovcu, uoči blagdana Male Gospe, u nedjelju, 7. rujna 2014. godine , organizirano je hodočašće i blagoslov KUD-ova Vukovarsko-srijemske županije u svetištu Gospe Lučićke u Lipovcu (crkva je spomenik nulte kategorije podignut u jedanaestom stoljeću) a sudionici ove svečanosti bili su i članovi KUD-a «Josip Lovretić».
U povijesti Vinkovačkih jeseni ovo je bilo prvo okupljanje u molitvi svih KUD-ova županije i zahvala Bogu za bogatu tradiciju koju smo naslijedili od predaka i koju ćemo, kao dio hrvatskog i kršćanskog identiteta , s puno ljubavi nastojati sačuvati za buduće generacije. Nakon procesije od župne crkve do svetišta u Lučici slijedile su molitve upućene Gospi Lučićkoj i koncert marijanskih pjesama u čijem programu je KUD-o «Josip Lovretić» predstavljala ženska pjevačka skupina «Vezenke».Potom je slijedila sveta misa koju je predvodio Mo. Ivan Andrić, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, a nakon svete mise blagoslov članova kulturno-umjetničkih društava, te procesija oko crkve s upaljenim svijećama, okupljanje u crkvi i zaziv Božjeg blagoslova i blagoslova Gospe Lučićke.

Dječje Vinkovačke jeseni

Ove godine otočki je KUD sudjelovao i na Dječjim Vinkovačkim jesenima. Da će otočka zavičajna baština biti sačuvana za budućnost dokazuje brojnost članova dječje skupine u kojoj se nalazilo četrdeset i dvoje mladih folkloraša i petorica tamburaša. Predvođeni svojom voditeljicom Ivanom Belegić, publici su se predstavili šokačkim kolom i pjesmom»Oj, Otoku, selo najmilije».

49. Vinkovačke jeseni

Zahvaljujući ponajviše angažiranosti Zvonka Kovačića – predsjednika društva, tijekom 2014. godine ostvarena je uspješna suradnja sa svim važnijim strukturama u mjestu (Poglavarstvo, crkva, škola… ).
Na njegov je poziv realizirano i sudjelovanje ženske pjevačke skupine Vezenke na priredbama društva u mjestu i izvan mjesta (Komletinci,Kaptol, Bošnjaci, Lipovac, Vinkovci).
Zajednički je pripreman i program za nastup na Folklornim večerima, a tema koju su Otočani na prijedlog voditeljice Vezenki Anice Valenćik obradili i uspješno predstavili na ovogodišnjim Jesenima , 14. rujna 2014. ,bila je Buklija.Ovaj predsvatovski običaj opisan u Lovretićevoj monografiji «Otok» dopunjen je sjećanjima starijih Otočanki Eve Silađi i Anice Lukinac čija su kazivanja na terenu bilježile vrijedne članice Vezenki i folklorne skupine KUD-a Mirela Kovačić i Irena Ćutuk, koje su , s puno mašte, osmislile i scenu s originalnim starinskim rekvizitima, a zahvaljujući Vezenkama (posebno nekadašnjoj počimajli Vezenki Kati Šarčević) pjesme koje su tom prigodom izveli Otočani, svjedočile su da u Otoku još ima onih od kojih možemo naučiti kako se «kadgod pivalo».Dobrom pjevanju doprinijeli su i savjeti Jana Valenćika, profesora glazbe , kao i odličan glas Mande Lukinac, počimajle Vezenki. Pjevači su izveli dva stara napjeva:U mome selu tri sunca sjaje i Kuma dvori gizdava divojka.
Pod budnim okom Ivice – Kreše Ugarkovića, tamburaša i voditelja folklora, četrdesetak folkloraša izvrsno je odradilo svoj dio posla.Odigrali su tri kola: Četr špica od cica, Tandora i Ajde, diko, pogodi.
Sve pohvale i glumcima za uloge mlade, mladine mame, bake, svekra, mladinog oca, kuma…kao i vrlo mladim ali vrijednim tamburašima, sedmorici bez kojih ova večer ne bi bila tako zanimljiva, vesela i dojmljiva.

Na Glavnoj je pozornici u programu Folklornih večeri ove godine nastupilo pedeset KUD-ova iz Vukovarsko-srijemske županije.Svaki je nastup pažljivo praćen, a ocjenjivala se originalnost nošnji, pjesma, svirka, ples.
Otočani su osvojili treće mjesto, što je za sve njih značajno priznanje za uloženi trud kao i poticaj za buduće ostvaraje s ciljem očuvanja zavičajne tradicijske kulturne baštine.

U nedjelju, 21. rujna 2014. članovi otočkog KUD-a sudjelovali su u svečanom mimohodu 48. Vinkovačkih jeseni, a nakon mimohoda i kratkog nastupa na pozornici, u restoranu «Lombarović» u Otoku priređen je domjenak i druženje s gostima, članovima KUD-a «Lastovo» s otoka Lastova koje je tom prigodom došao pozdraviti i otočki gradonačelnik Josip Šarić.
Za goste je tijekom boravka u Otoku organiziran i odlazak u otočku suvaru gdje ih je dočekao i o tradicijskoj arhitekturi im pripovijedao g. Mirko Martinović, a također su posjetili i otočku crkvu gdje ih je primio preč. Antun Knežević.

Otok, rujan 2014. (A. Valenćik)

Godišnji koncer KUD-a

Godišnji koncerta KUD-a „Josip Lovretić“ održao se 14. prosinca u Domu kulture. Bila je to svojevrsna retrospektiva njihova rada u 2014. godini. KUD djeluje dugi niz godina. Ove su godine dobili na raspolaganje gradsku dvoranu pa su se uvjeti poboljšali, a to se odrazilo i na rezultatima. Velike zasluge za ovogodišnje uspjehe pripadaju kratkotrajnom predsjednikovanju pokojnog Zvonka Kovačića. U veljači ove godine postao je predsjednik KUD-a i snažno se prihvatio posla. U kratkom vremenu vratio je stare članove, privukao nove i povećao broj članova, razvio suradnju sa svim institucijama, od gradske uprave preko Crkve do Škole, izveo KUD na pravi put i vodio ih na mnoga gostovanja.
KUD je ove godine imao dosta uradaka na zavidnoj razini. Bilo je tu gostovanja kao što su: Smotra folklora „Šokačko se kolo vije“ u Kaptolu kod Požege, odlazak na smotru u Odžak u susjednoj BiH, hodočašće svetištu Lučica kod Lipovca uoči Male Gospe i najznačajnije, sudjelovanje na Vinkovačkim jesenima. Scenskim prikazom predsvatovskog običaja „Buklija“ na folklornim večerima Vinkovačkih jeseni osvojili su treće mjesto. Tim prikazom nastupili su i pred svojim Otočanima. Uz članove KUD-a sudjelovala je i Pjevačka skupina Vezenke i član Udruge dramskih amatera Vinko Matozan. Koreografiju su osmislile Mirela Kovačić, Anica Valenćik i Irena Ćutuk.
Na koncertu je nastupila i Pjevačka skupina „Vezenke“, koja je ove godine započela uspješnu suradnju s KUD-om „Josip Lovretić“ što se pokazalo obostrano korisnim. Predstavljale su KUD na hodočašću u Lučicu, a s KUD-om su gostovale u Komletincima, Kaptolu, Bošnjacima i Vinkovcima. Izvele su pjesme Ej, kad sam sinoć išla iz dućana, Pastirče mlado i milo, Dušo moja i Tebe tražim.
Imali smo prilike vidjeti i nastup malog folklora, skupine do četvrtog razreda koji su izveli folklornu igru „ Ide maca oko tebe“ te kola ljubikolo, Ivaniću, Kad se Cigo zaželi, te Šokačko kolo. Recitaciju je govorila Dorotea Mišić, članica skupine KIBICFENSTER. Riječ je skupini mladih čuvara otočke baštine. Iz te skupine govorili su i Ella Lojna, Nikolina Ivezić, Lucija Elez, i Lorena Mišić. Sekciju Rvacka rič, stihovima Diver, predstavio je Antonijo Barišić.
U otočkom KUD-u djeluje i srednja dobna skupina ili srednji folklor koji obuhvaća djecu viših razreda osnovne škole od 5. – 8. razreda. Prvi samostalni nastup su imali prije mjesec dana u Školi u sklopu manifestacije „Lino Višebojac“. Oni su izveli plesove: Sirotica, Tandora, Povraćanac, Jaši baba dorata, Ćiro te Šokačko kolo.
Temeljna skupina KUD-a predstavila se s nekoliko plesova: Oj, rastiću šušnjati, Cigansko, Ajd na livo, Gajde, Kabanica i Nebesko. Dame i gospodo, uživajmo!
Godišnji je koncert završio nastupom tamburaške sekcije. Čuli smo skladbe „Subotičko kolo“ i „Bunjevačka grana“.
Mnogobrojnoj publici, svoj rad predstavila je i Udruga likovnih umjetnika „Vir“ izložbom slika.

Jelena Zovak

Više informacija o KUD-u Josipa Lovretića Otok možete pronaći na službenom Facebook profilu