Gradska udruga umirovljenika Otok

IZBORNA SJEDNICA SKUPŠTINE GRADSKE UDRUGE UMIROVLJENIKA OTOK

30.studenog 2008.održana je izborna sjednica Skupštine Gradske udruge umirovljenika. To je najbrojnija udruga koja djeluje u gradu Otoku i ona trenutno broji 750 registriranih članova. U razgovoru s predsjednikom Čutukom doznajemo kako su članovi bili vrlo aktivni i kako je vodstvo udružilo sve svoje snage kako bi se izborilo za njihova prava. Od najznačajnijih aktivnosti izdvojena je uplata ogrjevnog drveta, što Grad potiče s 50 kn po prostornom metru. Udruga umirovljenika tradicionalno već nekoliko godina posjećuje herojski grad Vukovar. Otočka udruga umirovljenika ujedno je i prva udruga u Republici Hrvatskoj koja je 15.ožujka 1998. posjetila taj grad dok je još bio u najtežem stanju. Taj je posjet ostavio veliki trag na svim članovima pa se u tome može pronaći razlog njihovih tradicionalnih posjeta. Naše umirovljenike svake godine u posjetu Vukovaru prati i gradonačelnik Šarić koji im je velika potpora. Potrebe naših umirovljenika često se ne prepoznaju i nailaze na nerazumijevanja u današnjem društvu. No, to nije slučaj i u našem gradu. Umirovljenici ističu veliku zahvalnost vodstvu Grada Otoka koje ih uvijek podržava. Otočki i komletinački umirovljenici svaki mjesec na tri dana odlaze i na rehabilitaciju u Bizovačke toplice. Prije su ti posjeti bili i češći, ali važno je da se ta aktivnost nastavlja jer je od velike koristi. Udruga umirovljenika redovito odlazi i na hodočašća. Tu se, prije svega, trebaju izdvojiti velika svetišta kao što su Međugorje i Marija Bistrica. Grad Otok i brojni velikodušni sponzori financijski pomažu njihove izlete, a umirovljenici naglašavaju kako , bez obzira na njihove godine, vidike treba proširivati do kraja života. Veliko osvježenje u svakodnevnom životu svakako je Program pomoći starijim i nemoćnim osobama i otvaranje dnevnog boravka. Udruga umirovljenika jedan je od glavnih nositelja toga projekta. Tim je projektom obuhvaćeno 260 članova koji su nemoćni i kojima treba pomoć u kućanstvu. O njima se brine 17 osoba koje im svakodnevno pružaju sigurnost i njegu. Dnevni boravak radi šest dana u tjednu i ujedno se u tim prostima obavljaju i glavni poslovi Udruge umirovljenika. Važno je istaknuti kako se nemoćni ne odvajaju od umirovljenika, nego su svi jedna velika zajednica. Udruga umirovljenika djeluje preko Matice umirovljenika Republike Hrvatske i koordinacije Vukovarsko-srijemske županije. To su nestranačke udruge i umirovljenici ističu kako je njihov jedini cilj uživanje u onome što su stjecali kroz cijeli život. Otočka udruga umirovljenika u Matici umirovljenika svojom brojnošću i uspješnim aktivnostima zauzima vrlo visoko mjesto. Tako dobri rezultati proizlaze iz izvrsne suradnje gradske uprave i Udruge umirovljenika. Komletinački i otočki umirovljenici u svojoj su zajedničkoj udruzi vrlo aktivni i podržavaju sve projekte. Predsjednik Čutuk napominje kako su komletinački umirovljenici uvijek spremni za dobru zabavu, dok Otočani u tome još nisu toliko opušteni.
Na izbornu su se sjednicu odazvali brojni članovi, što je za svaku pohvalu. Staro vodstvo i sljedeće je četiri godine dobilo povjerenje svojih članova pa se u vrhu Udruge nije ništa promijenilo. To pokazuje kako su svi zadovoljni radom i trudom svojih predstavnika. Ljubomir Čorić i dalje ostaje zamjenik predsjednika Čutuka, u Upravnom su odboru Zdravko Dodik, Vinko Bašić, Ivan Landeka, Stjepan Rajić, Josip Bašić, Ivan Batista, Ivan Vukoja, Petar Lebo, Marko Topalović, Petar Kolarić, Marijan Novoselac, Jozo Vicić i Pero Vujica. U Nadzornom su odboru Jozo Vicić, Rudolf Vučko i Stjepan Kršić. Na ovogodišnjoj se izbornoj sjednici raspravljalo i o donošenju Odluke o visini članarine za 2009. godinu, no promjena na tom polju neće biti. Članarina i dalje ostaje 35 kn godišnje. Taj se novac usmjerava za potrebe rada Udruge. Na sjednici je donesen i Program rada za 2009. godinu. Udruga želi nastaviti sa svim dosadašnjim aktivnostima. U izbornoj 2009.godini nastojat će se motivirati mlade da surađuju s Udrugom umirovljenika kako bi zajedno doprinosili ljepšoj slici grada. U programu za sljedeću godinu je i suradnja u izdavanju Hrvatskog umirovljeničkog lista, pomoć pri ostvarivanju prava na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, pomoć bolesnim i nemoćnim članovima. Program potiče i suradnju s drugim udrugama Vukovarsko-srijemske županije i Republike Hrvatske.
Predsjednik Čutuk zahvaljuje svim svojim članovima na ukazanom povjerenju i poziva sve one koji još nisu članovi da im se pridruže i tako si uljepšaju svakodnevni život.

Posjet Vukovaru, 9. svibnja 2009. godine

GRADSKA UDRUGA UMIROVLJENIKA IZ OTOKA POSJETILA VUKOVAR

U izradi…