DVD Otok

Predsjednik: Martin Štivičević

Potpresjednik: Antun Grbavica

Tajnik: Petar Jakovac

Zapovjednik: Ivica Barnjak

 

Godina osnutka: 10. svibnja 1896.

 

Djelatnost udruge:

 

Društvo na dobrovoljnoj osnovi provodi preventivne mjere zaštite od požara te u gašenju požara, spašavnju ljudi i imovine ugruženih požarom i elementarnim nepogodama te nezgodama. Organizira i sudjeluje u osposobljavanju članova i izvođenju vježbi u cilju provođenja gore navedenih zadataka. Provode se mjere zaštite za vrijeme žetve i vršidbe strnih usjeva zbog velike opasnosti za izbijanje požara. 24. 09. 2006. obilježena 110. obljetnica aktivnog rada i djelovanja društva te je najstarija udruga na području grada Otoka koja djeluje neprekidno od osnutka.

 

Aktivnosti i rezultati:

 

Društvo veliku pozornost posvećuje radu s djecom i mladeži koji su izvođenjem vježbi i sudjelovanjem na natjecanjima pripremaju za obveze temeljnih članova. Sudionici su na općinskim, županijskim, državnim i međunarodnim vatrogasnim natjecanjima s vrlo zapaženim rezultatima osvojivši pehare i medalje. Za dugugodušnji rad članovi društva odlkovani su najvišim odlikovanjem HZV-e te državnim odlikovanjem.

Za vrijeme Domovinskog rata vatrogasci su gasili požare uzrokovane srbočetničkim granatiranjen Otoka, a neki su članovi bili i pripadnici 109. br. HV “Otočke satnije Vukovi”.

Tri člana DVD-a Otok koji su vatrogasni suci sudili su na državnim i međunarodnim vatrogasnim natjecanjima.

Više informacija o DVD-u Otok možete pronaći na službenom Facebook profilu.

SVETI FLORIJAN

SVETI FLORIJAN

Florijan je rođen u Austriji oko 250. godine poslije Krista, u antičkom rimskom gradu Cetium (današnji St. Polten, Donja Austrija).
Kao mladić pridružuje se rimskoj vojsci u kojoj, zahvaljujući teškom radu i odlučnost,i napreduje do mjesta časnika. Postavljen je na visoke dužnosti u Noricumu, jednoj od pokrajina Rimskog carstva (danas Austrije).
Tadašnji vladari, rimski carevi Dioklecijan i Maximian voljeli su Florijana zbog njegovih sposobnosti rješavanja problema i rada s ljudima. Vidjeli su Florijana kao čovjeka koji se lako suočava s teškim problemima. Međutim, u to je vrijeme Florijan mnogo trpio zbog svoje vjere. Iako je bio časnik u vojsci, nije se držao politike “ne pitaj, ne govori”, nego je otvoreno priznavao svoje kršćanstvo, a vrijeme je bilo izrazito nekršćansko a svako izjašnjavanje kršćanstva bilo je opasno po život.
Rimski car stoga šalje pomoćnika Apuilisa da pobije sve kršćane u području koje kontrolira Florijan, ali i da dozna zašto se Florijan ne pridržava zapovjedi.
Kad se Apuilis susreo sa Florijanom upitao ga je zašto odbija progoniti kršćane, na to mu je Florijan odgovario: “Poručite car da sam i ja kršćanin, i da sam spreman doživjeti sudbinu namjenjenu drugim kršćanima”. Apuilius mu tada nudi napredovanje u službi i povišicu ako promjeni svoje mišljenje, ali ga Florijan odbija. Apuilius je bio uvrijeđen te naređuje svojim vojnicima da bičuju dok ne promjeni mišljenje. Florijan je na to odgovorio da je pretrpio mnogo zbog cara, a zašto ne bi nekoliko ogrebotina zbog svojih kršćanskih uvjerenja. Florijanova hrabrost zaprepastila je Apuilisa koji se bojao da bi Florijan mogao druge povesti do pobune.
Kad je car čuo što se događa, odlučio je kazniti sve kršćane u tom području. Zapovjedio je da se zapale sve kršćanske crkve i knjige, kršćane protjerao iz domova i slao u zatvor i prisiljavao da se klanjaju i prinose žrtve žrtve rimskim bogovima. Međutim, pošto Florijan nije poslušao zapovjedi cara da progoni kršćane, bio je osuđen na smrt spaljivanjem. Florijan se Apuilinusovim vojnicima predaje kod mjesta Lorcha. Stojeći na lomači, Florijan navodno potiče rimske vojnike da zapale vatru govoreći im: “Ako zapalite vatru, na plamenim jezicima ću vam pobjeći u nebo”. Uplašen njegovim riječima umjesto da ga spali Apilinus zapovjeda da se Frorijanu stavi kamen oko vrata i baci ga u rijeku Enns. Florijanovo tijelo kasnije je pronašla pobožna žena te je Florijan dostojno pokopan. Između 900. i 955. godine nedaleko od Florijanovog groba sagrađen je samostan sv. Florijana, a ubrzo je oko samostana izgrađeno i istoimeno mjesto. Njegovo se tijelo premješta na na groblje u to mjesto, koje i danas postoji nedaleko od Linza (Gornja Austrija). Godine 1138. Papa Lucius III odobrava zahtjev poljskog kralja Casimira i biskupa Krakowa da se relikvije svetog Florijana pošalju u tu zemlju, Sveti Florijan postaje zaštitnik Poljske a njegove se relikvije i danas čuvaju u crkvi u Krakowu. Sveti Florijan se štuje kao zaštinik Linza i Gornje Austrije te vatrogasaca. Dan sv. Florijan ujedno je i dan hrvatskih vatrogasaca, obilježava se 4. svibnja.

Petar Jakovac

Martin Štivičević i dalje predsjednik DVD-a Otok

 

U prostorijama vatrogasnog doma DVD-a Otok 28. veljače 2009. godine održana je 113. redovna izborna godišnja skupština. Skupštinu je otvorio predsjednik DVD-a Otok Martin Štivičević koji je pozdravio nazočne goste. Uz članove društva bili su nazočni predstavnici Grada Otoka tajnik Mirko Martinović i Josip Dabro, zap. VZŽ Vukovarsko-srijemske Antun Jelić, Državna uprava za zaštitu i spašavanje-Područni ured Vukovar pročelnik Zdenko Lovrić, Policijska postaja Otok Ivan Mijatović, DVD Nijemci, DVD Bošnjaci, DVD Desno Trebarjevo, DVD Cerna, DVD Kešinci, DVD Privlaka, DVD Spačva, DVD Čazma, DVD Komletinci,DVD Lipovac, DVD Đakovo, DVD Slakovci, DVD Županja, DVD Ivankovo, O. P. Z. Otok Filip Filipović, Otočkog lista Marijana Barnjak, UDVDR-a Grada Otoka Mijo Lamešić.
Izvješće o radu društva podnio je tajnik Petar Jakovac,a iz izvješća možemo izdvojiti aktivnost na području nabavke i održavanju vatrogasne opreme, obavljen je obvezni liječnički pregled za 23 člana i izvršeno osiguranje od nesretnog slučaja, asfaltiran je dio dvorišta s postavljenom odvodnjom i jednim hidrantom, nabavljena je grijalica za zagrijavanje vatrogasnog spremišta, nabavljen je jedan dio vatrogasne opreme: zaštitne kacige, intervencijska vat. odjela, tlačne cijevi, vat. aparati VP-15 , za vrijeme žetve i vršidbe strnih usjeva izvršeno je dežurstvo, osposobljeno je osam članova za vatrogasno zvanje Vatrogasac izvršeno je postavljanje keramičkih pločica i spušten je strop u kancelariji, dvije desetine mladeži sudjelovale su na državnom natjecanju u Makarskoj i dvije desetine odraslih na državnom natjecanju u Splitu kao i sudjelovanje desetina djece na drugim natjecanjima, vatrogasni suci društva sudili su na državnim natjecanjima ,obilježen je sv. Florijan zaštitnik vatrogasaca i čuvanje Isusovog groba na Veliki petak, članovi društva sudjelovali su na posljenjem ispraćaju vatrogasca Josipa Balova.
U nastavku rada skupštine slijedilo je izvješće rizničara Slavka Tomića i Nadzornog odbora. Dražen Janeš pročitao je “Plan rada i finacijskog plana“ za 2009. Godinu, iz kojeg možemo izdvojiti hitnu sanaciju krova vatrogasnog doma, nabavku navalnog vatrogasnog kamiona i obvezne vatrogasne opreme.
Gore navedeno ne bi bilo realizirano bez finacijske potpore Gradskog poglavarstva Otoka i skromnih vlastitih prihoda, ali finacijska sredstva koja su doznačena nisu bila dovoljna da se realizira sve planirano u 2008 godini.
Skupština je upoznata s rješenjem o uknjižbi prava vlasništva DVD-a Otok kč. br. 1737 i 1738.
Najstarijem članu DVD-a Otok Ivan Bakošu je Gradsko vijeć Grada Otoka u sklopu obilježavanja  Dana Grada Otoka uručena “Nagrada za životno djelo”  te se na skupštini zahvalio društvu na prijedlogu za priznanje.

U nastavku je skupština za predsjednika izabrala Martina Štivičevića,  a za zapovjednika Ivicu Barnjaka. Upravni odbor čine  Jakob Mamuzić,Slavko Tomić, Antun Grbavica, Marija Pavešić, Marijan Šokčević, Marko I. Tadić, Petar Jakovac, Antun Marković, Dražen Janeš. U Nadzornom su  odboru Marko Šokčević, Mato Janeš i Ivan Jakovac.
Predstavnici u skupštini VZG Otok: Dražen Janeš, Martin Štivičević, Antun Grbavica, Ivica Barnjak, Luka Lišnjić, Slavko Tomić, Antun Marković, Franjo Zrno, Jakob Mamuzić, Marko I. Tadić, Ivan Dugeč, Marija Pavešić, Kazimir Hraško, Petar Jakovac, Marijan Šokčević.
Na kraju skupštine temeljem Pravilnika o dodjeli vatrogasnih priznanja i odlikovanja predsjednik društva Martin Štivičević uručio je priznanja: “Spomenica” za 10 godina rada Marini Grbavica, Veroniki Nikolić,Marini Bakunić, Mariju Skokić, Dajani Matić, Kruni Jovanovac, Zrinki Jakovac, Antunu Grbavica ml.,Mariji Pavešić.
“Spomenica” za 20 godina rada Anti Mariću, za 40 godina rada Mati Bošnjak i 50 godina Marka Šokčevića.
Vatrogasna zajednica Vukovarsko-srijemske županije odlikovala je Jozu Grbavica “Srebrnom medaljom” i Martina Trbljanića “Srebrnom plamenicom” iste je uručio predsjednik VZG Otok Dražen Janeš.
Hrvatska vatrogasna zajednica je za poseban doprinos zaštiti od požara i vatrogastvo odlikovala Antuna Grbavica i Petra Jakovac sa zlatnom medaljom koju je uručio zapovjednik Vatrogasne zajednica Vukovarsko-srijemske županije Antun Jelić.
Na kraju se predsjednik DVD-a Otok zahvljuje svima koji su na bili koji način pomogli u radu društva: Gradu Otoku na čelu sa gradonačelnikom dip. inž. Josipom Šarićem i dogradonačelniku dip. inž. Zvonimiru Pućo i ostalim uposlenim u graskoj upravi, Vatrogasnoj zajednici Vukovarsko-srijemske županije, Vranjevo d. o. o., pekara “Besi” i “Matas”, caffe bar “Amadeus”, O. P. Z. Otok, UDVDR Grada Otok, L. D. Jelen, O. Š. Josip Lovretić, Veterinarska ambulanata Pave Lucića, Dragi Juriću, Policijska postaja Otok, vel. Antunu Knežević, NK Otok.

Petar Jakovac

Javna vatrogasna vježba, 10. svibnja 2009. godine

Požar otvorenog prostora na Petkovcu

Požar otvorenog prostora dogodio se 19.10.2011. godine u predjelu “Petkovac” . Zbog nekontroliranog paljenja strništa i jakog vjetra vatra je prešla odvodni kanal i zahvatila rasadnjak HŠ Šumarije Otok. Na intervenciji sudjelovalo 15 članova DVD Otok sa dva navalna vozila.

DVD OTOK U AKTIVNOSTIMA ZA VRIJEME POPLAVA U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI

Svibanjske oborine koje su padale utjecale su na visoki vodostaj rijeke Save i njezinih pritoka iz susjedne BiH. Uslijed toga, sazvana je sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Otoka, čiji je član i zapovjednik DVD-a Otok Ivica Barnjak. Od 14. svibnja 2014. aktivirano je dežurstvo u vatrogasnom domu i dodatna priprema vatrogasne tehnike za moguće intervencije. 17. svibnja 2014. nakon probijanja nasipa i vodenog vala koji je uslijedio, od 19 sati mobilizirane su vatrogasne snage kod prijema unesrećenih od poplava iz Općine Gunja, Općine Drenovci, Općine Vrbanja. Iz smjera Vrbanje na Šokačkoj magistrali vatrogasna je patrola dočekivala nepregledne kolone automobila i autobusa s izbjeglim ljudima s poplavljenih područja te ih usmjeravala prema školskoj dvorani u Otoku. Kod dvorane je jedna patrola vatrogasaca vršila regulaciju prometa pristiglih automobila i autobusa te koordinirano usmjeravanje autobusa i automobila u druga mjesta. Izviđači iz Otoka u prvom su naletu osigurali vreće za spavanje i podmetače, dok su članovi DVD-a Otok sudjelovali u vođenju evidencije pristiglih osoba i pomoći unesrećenima. Vatrogasnim su kombijem i vozilom pekare „Besi“ dovezeni dodatni ležajevi. Članovi DVD-a Otok vršili su osiguranje i nadzor dvorane u kojem su bili smješteni ljudi s ugroženih područja. Također, vatrogasnim kombijem DVD-a Otok vršio se prijevoz osoba koje su smještene po dolasku u kuće obitelji koje su ih odmah udomile. Te je prve noći u navedenim aktivnostima sudjelovalo 36 članova DVD-a Otok. Svaki se dan mjerio vodostaj na pašnjaku “Čistine“ jer je voda prijetila obiteljskim imanjima u tom dijelu grada. 18. svibnja 2014. i dalje su dolazile osobe sa poplavljenih područja pa se prijevoz vatrogasnim kombijem osoba do udomitelja u Otoku nastavio te prijevoz starih osoba u starački dom u Ilok i Nuštar. Članovi DVD-a Otok pomagali su kod istovara donirane robe i opreme, regulacije prometa oko dvorane i osiguranja športske dvorane. 19. svibnja 2014. nastavio se prihvat osoba iz mjesta koja su zahvaćena poplavama, istovar pristigle humanitarne pomoći, prijevoz vatrogasnim kombijem osoba po kućama, pripreme za prihvat i prijevoz humanitarne pomoći u prostorije vatrogasnog doma, prihvat kuhinje HV-a, regulacija prometa oko vatrogasnog doma od 00-24 h uz osiguranje objekta i dežurstvo. 20. svibnja 2014. vršio se prijevoz robe i hrane vatrogasnim kombijem iz skladišta u prostore Prihvatnog centra Otok koji je smješten u prostorijama vatrogasnog domu DVD-a Otok. Vatrogasci su sudjelovali u prijemu i istovaru humanitarne pomoći u vatrogasnom domu, kombijem su prevozili hranu i odjeću po kućama gdje su evakuirani smješteni, prevozili su volontere, regulirali promet i dežurali. U narednim je danima vršen prijem i istovar humanitarne pomoći u vatrogasnom domu, prijevoz hrane i odjeće prema popisu Prihvatnog centra Otok, prijevoz volontera, ispumpavanje bunara za potrebe napajanja domaćih životinja koje su dovezene s ugroženih područja te pranje ceste Otok-Spačva koja je bila pod vodom. Voda koja je probila nasipe jednim je dijelom bila usmjerena u Spačvanski bazen, voda je došla do otočkih “Čistina“ gdje se nalaze stambeni i gospodarski objekti rubnog dijela Otoka te se svaki dan mjerio vodostaj jer je voda došla neposredno do gospodarskih objekata, a cesta je bila zatvorena za promet. Inicijativom je otočkih vatrogasaca dostavljena humanitarna pomoć u Dom omladine i Crveni križ Brčko distrikta (BiH) koje je također zahvaćeno poplavom, a bila je nestašica vode za piće, dječjih pelena, hrane za djecu, šećera, mlijeka, konzervirane hrane, odjeće i obuće, itd. Samo dopremanje humanitarne pomoći bilo je upitno zbog prelaska graničnog prijelaza Županja-Orašje zbog naglog porasta vodostaja. Zbog proboja nasipa u BiH, smjerovi kretanja prema Brčkom stalno su se mijenjali te je i sam povratak otočkih vatrogasca bio upitan, no to je dokaz da za otočke vatrogasce kad je u pitanju pomoći u nevolji nema granica, bez obzira na vjeru i nacionalnost. Članovi DVD-a Otok sudjelovali su s navalnim vozilom u mjestu Gunja u pranju kuća. U tim se teškim trenutcima cijela domovina uključila u pomoć ljudima s poplavljenih područja tako da su nam, između ostalih, u prostorije DVD-a Otok dolazili naši prijatelji vatrogasci koje smo ugostili i zahvalili na pomoći koji su dopremili a to su: DVD Čazma, DVD Donje Trebarjevo, DVD Nova Gradiška, DVD Našice, DVD Komin, DVD Ivanjska, DVD Kolan, DVD Pavlovec, DVD Kuče, VZG Sveta Nedjelja, DVD Karanac, DVD Sarvaš, DVD Vrbica, DVD Kešinci, DVD Samobor, DVD Dalj, DVD Daruvar, DVD Beravci, VZG Virovitica, DVD Križevci, VZG Zagreb, DVD Blato, Feuerweher Neutigen, VZG Zabok, DVD Tenja,VZG Đakovo, DVD Čepin, DVD Kuševac. Posebno se zahvaljujemo DVD-u Komin, Feuerwehr Nuetingen, DVD-u Blato na doniranoj vatrogasnoj opremi, ali i na novčanoj potpori. Također, pomoglo nam je i Društvo Muddy Zagreb, Hsprodukt Zagreb. Zahvaljujemo se svim predstavnicima koji su posjetili DVD Otok: vatrogasnim društvima, rimokatoličkim zajednicama i katoličkim misijama, predstavnicima općina i gradova, braniteljskim udrugama, estradnim umjetnicima, predstavnicima svih udruga, predstavnicima Crvenog križa, pripadnicima vojske, Otočanima u dijaspori. Otočke vatrogasce posjetio je i otočki župnik i dekan prečasni Antun Knežević, velečasni Marko Vuković i župnik iz Gunje velečasni Ivan Živić. Na adresu DVD-a Otok stiglo je mnogo paketića za djecu u akciji „Djeca djeci“ iz gotovo cijele Hrvatske. U humanitarnoj emisiji HRT-a „Hrvatska pomaže“ koja je išla uživo bilo je javljanje iz vatrogasnog doma u kojem je bio smješten Prihvatni centar Otok. U probijanju svojevrsne medijske blokade kojoj smo bili izloženi pomogli su nam Super radio Čazma, Radio Nova Gradiška i emisija koja je išla uživo, Osječka TV, Nova TV, RTL, 24 sata, Večernji list. Nažalost, državni dužnosnici su iz nekih svojih razloga zaobilazili Otok. U navedene su se aktivnosti uključili članovi DVD-a Otok i to: Ivica Barnjak, Vjekoslav Baliban, Damir Bošnjak, Drago Bičanić, Ivan Dugeč, Mario Đukić, Antun Grbavica, Mato Janeš, Kazimir Hraško, Petar Jakovac, Zrinka Jakovac, Dražen Janeš, Maja Jurić, Igor Ljubić, Jakob Mamuzić, Antun Marković, Tadjana Tunjić, Tomislav Pavešić, Marija Pavešić, Mario Skokić, Marko Skočić, Martin Štivičević, Marijan Šokčević, Marko Ivičić Tadić, Martin Trbljanić, Slavko Tomić, Ilija Zelenika, Ivica Šokčević, Davor Augustinović, Ilija Trbljanić, Ivan Cvijanović, Marko Trbljanić, Vlatko Brnatović, Mario Mijatović, Filip Kekić, Nikola Ivezić, Ivica Grašić, Mario Šuljak, Vlatka Perković, Božica Grbavica, Tomislav Miholjković, Ivan Panić, Franjo Brnatović, Josip Sučić, Amanda Brčina, Ines Katić, Anita Jurić, Paula Nikolić, Mateja Lončar, Nikola Peranović, Laura Lamešić, Nikolina Matozan, Marina Bojić, Kruno Jovanovac, Andreja Šajtović, Marina Ilić, Marion Filips, Marija Matozan, Vedrana Ilić. U Otoku se još nalazi ljudi s poplavnog područja, a u prostorijama vatrogasnog doma smješten je Crveni križ.

POŽAR STAMBENIH OBJEKATA

U ranojutarnjim nedjeljnim satima 13. srpnja 2014. godine u Komletincima je izbio požar dvaju stambenih objekata. Dojavom DUZS Vukovar na požarište su izašli pripadnici DVD-a Otok sa dva navalna vozila te se pristupilo gašenju stambenih objekata zahvaćenih vatrom, a naknadno su se pridružili i članovi DVD-a Komletinci. Združenim je snagama i obuhvatnom navalom požar lokaliziran i spriječeno je širenje vatre. Moramo istaknuti činjenicu da u jako velikim postotcima zakašnjelo uočavanje požara dovodi do velikih materijalnih šteta i otežava gašenje.

SEDMO VATROGASNO ZAVJETNO HODOČAŠĆE

U organizaciji VZO Drenovci, VZO Vrbanja, DVD-a Gunja, DVD-a Bošnjaci, Drenovačkog dekanata i župe sv. Jakova Apostola Gunja 13. rujna 2014. godine upriličeno je VII. vatrogasno hodočašće skrovitoj Gospi Šumanovačkoj. Programom je obuhvaćeno okupljanje hodočasnika i postrojavanje hodočasnika, ispovijed hodočasnika, polazak mimohoda prema crkvi na otvorenom, sveta misa, procesija do kapele u šumi i molitva za vatrogasce te zajednički ručak i druženje. Sveto je misno slavlje predvodio nadbiskup i metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić koji je propovijedi pred velikim brojem vatrogasaca i hodočasnika govorio o važnosti vjere u Boga koji nas nikada ne ostavlja, zahvalio se vatrogascima na pomoći prilikom poplava koja je zahvatila područje Posavine. Bio je to lijep prizor kad su vatrogasna društva sa svečanim zastavama i odorama u mimohodu ušla u svetište do oltara na otvorenom, a nakon misnog slavlja procesija je išla do kapele u šumi gdje je bila zajednička molitva. Kardinal Vinko Puljić zadržao se na zajedničkom ručku i druženju sa vatrogascima. Hodočašće su, osim vatrogasaca iz naše županije, pohodila i vatrogasna društva iz drugih županija koja su bila na pomoći prilikom poplava i vatrogasci iz BIH. U ime DVD-a Otok bili su Marko Šokčević, Jakob Mamuzić, Ivan Cvijanović, Mario Šuljak, Božica Grbavica, Tomislav i Marija Pavešić, Igor Ljubić, Petar i Zrinka Jakovac.

POSJET VATROGASCU DINI KNEŽEVIĆU

Povodom sv. Nikole pripadnici podmlatka DVD Otok s voditeljem Zrinkom Jakovac posjetili su Dinu Knežević člana društva, te mu uručili prigodne darove.
Svima okupljenima bilo je ugodno druženje, Dini su zaželjeli brz oporavak i dolazak na druženje u vatrogasni dom.
Dino Knežević preživio je u tragičnoj prometnoj nesreći u kojoj su mu poginuli sestra Jasna Knežević, brat Robert Knežević (članovi DVD Otok) i mama Nada.