AKTIVNOSTI NA PROŠIRENJU TURISTIČKE ZAJEDNICE PODRUČJA

Inicijativa Grada Otoka i Općine Bošnjaci za osnivanjem Turističke zajednice područja koje je već pravno formalizirana od strane Gradskog i Općinskog vijeća na tragu je proširenja na područje Općine Nijemci i Općine Vrbanja, u sklopu projekta Vrata Spačvanskog bazena kao poveznice turističkih potencijala, osobito flore i faune spačvanske šume i vodotokova koji povezuju ove jedinice lokalne samouprave. U tu je svrhu u gradskoj vijećnici održan radni sastanak gradonačelnika Josipa Šarića, Andrije Juzbašića, načelnika općine Bošnjaci, Vjekoslava Belajevića, načelnika općine Nijemci i Velimira Redla, načelnika općine Vrbanja, na kojemu je predstavljen tekst radnog prijedloga mogućeg Sporazuma o zajedničkoj suradnji za osnivanje turističke zajednice područja. S obzirom da je pri kraju izgradnja i opremanje Bioekološko-edukacijskog centra Virovi sa vrlo sadržajnom turističkog ponudom namjera je posjetitelje zadržati što duže i na različitim mjestima gdje se može doživjeti bogatstvo prirodne i kulturne baštine na širem prostoru Vukovarsko-srijemske županije, a koordinirane promotivne aktivnosti uz ostale aktivnosti vodila bi TZ područja.

OBAVIJEST O CIJEPLJENJU ZA SEZONSKU GRIPU

Cijepljenje protiv sezonske gripe u Otoku započinje 19. listopada.

Način cijepljenja bit će drugačiji zbog epidemiološke situacije potrebe – mjerenje temperature svakom pacijentu te bilježenje točnog vremena kada je cijepljenje obavljeno. Cijepljenje će se obavljati u vremenu od 11 i 30 do 12 i 30 u prijepodnevnoj smjeni i od 17 do 18h u poslijepodnevnoj smjeni, u smjeni doktora čiji ste pacijent.

Cijepljenje ćemo vršiti na ulazu u čekaonicu s dvorišne strane, pacijenti će čekati vani na udaljenosti po dva metra, takve su preporuke MZ.

 

Hvala na razumijevanju!

 

dr. med. Mehmed Bajramović

dr. med. Ana Tunjić Ćaleta

U Vukovaru postavljena izložba Ružice Hraško i Antuna Ferbežara-Tonče

Izložba slika, skulptura i reljefa Antuna Feberžara – Tonče i Ružice Hraško “Likovna lirika” otvorena je u četvrtak 24. rujna u predvorju Hrvatskog doma Vukovar. Izložba će biti otvorena do 15. studenog.

Antun Ferbežar – Tonča, rođen u Otoku, dosad je imao četrnaest samostalnih i preko sto skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Ružica Hraško rođena je u Nijemcima, živi i radi u Otoku. Slikarstvom se intenzivnije bavi od 1982. godine, imala je dvije samostalne izložbe i preko pedeset skupnih.

Kao gosti su na otvorenju nastupale članice Etno-udruga “Vrijedne ruke” iz Vinkovaca koje se bave njegovanjem tradicije ručnog rada. Tom su prigodom održale modnu reviju “Slike na putovanju” kojom su predstavile kolekciju koju su oslikali likovni umjetnici.

 

SVEČANO OTVOREN NOVI VRTIĆ

Obiteljima s djecom vrtićkog i jasličkog uzrasta u Otoku dostupan je kvalitetan, suvremen i nov dječji vrtić. Radi se o obnovljenoj i proširenoj zgradi Dječjeg vrtića „Pupoljak“ koja je u subotu 26. rujna svečano otvorena, a u koju će, uz dosadašnje odgojno-obrazovne skupine, sada moći i jaslička skupina. Zaposleno je i sedam novih djelatnica, a ukupna vrijednost projekta je 7,5 milijuna kuna.

Završni je to dio projekta ,,Rekonstrukcija i dogradnja dječjeg vrtića u Otoku s pratećim sadržajima i uređenjem okoliša”, a s proširenjem kapaciteta, sada će vrtić pohađati i djeca jasličkog uzrasta. Obzirom da postojeći kapacitet objekta dječjeg vrtića nije bio dostatan za iskazani interes roditelja za prijem djece u vrtić, kao i nepostojanje skupine jasličke dobi, Grad Otok pristupio je izradi Projekta rekonstrukcije postojećeg vrtića i tako osigurao sredstva iz EU fondova za financiranje većeg i modernijeg.

„Poseban je danas dan za našu dječicu i njihove roditelje, ali i za nas koji smo radili na ovom projektu. Radi se o vrlo vrijednoj investiciji od gotovo milijun eura, a sva sredstva su iz Fondova EU što dokazuje da Grad Otok, Razvojna agencija i ostali partneri znaju praviti projekte i povlačiti sredstva. Ovo je jedan od naša tri najveća projekta koje smo tijekom ove godine realizirali, a uz Poduzetnički inkubator i Dječji vrtić, na proljeće ćemo otvoriti hotel na Virovima. Napravili smo veliku stvar i pametno iskoristili ono što nam se nudi”, rekao je gradonačelnik Otoka Josip Šarić.

Energetski učinkovita i neovisna je to zgrada koja ima zagrijavanje iz alternativnih izvora energije, solarne panele za proizvodnju električne energije i grijanje tople vode te dizalice topline. Ukupna bruto površina zgrade je 950 metara kvadratnih s kapacitetom od 3 jedinice za djecu vrtićke dobi i 2 jedinice za djecu jasličke dobi. U vrtiću se nalazi i blagovaonica, višenamjenska dvorana, terasa, prostor za izolaciju djece, kuhinja, prostor za osoblje, sanitarni čvorovi i sve ono što jedan moderan dječji vrtić treba sadržavati. Kroz projekt je također uređeno novo dječje igralište sa spravama za igru.

„Posebnost ovog vrtića je u tome što ima jaslice, što do sada nismo imali. Kroz projekt smo otvorili sedam novih radnih mjesta, a uz sve ono što vrtić inače radi, ovdje imamo i određene sadržaje u smislu sporta i rekreacije i za druge. Mislim da je ovo jedan vrlo moderan i lijepo projektiran vrtić, kvalitetno izgrađen i svi skupa ćemo uživati u njemu“, istaknuo je Šarić dodavši kako će zbog velikog broja djece jednu prostoriju morati prenamijeniti za još jednu skupinu. „Vrtić je bio projektiran za 80 djece i sada smo došli do situacije da nam treba još prostora. To nas posebno raduje jer pokazuje kako priča o crnoj demografskoj slici u Slavoniji ipak nije toliko crna“.

Sav namještaj u vrtiću je nov i u skladu sa standardima. Višenamjenska dvorana opremljena je pomagalima za tjelovježbu, projektorom, a terasa je opremljena umjetnom travom i golovima za mali nogomet, pa se tako uskoro planira i turnir u nogometu vrtićkih skupina. Gradonačelnik je omogućio nova didaktička sredstva i pomagala za jasličke skupine, Gradska knjižnica Otok pobrinula se za slikovnice, dok su braniteljske udruge vrtiću poklonile nekoliko umjetničkih slika.

Vrtić s radom započinje 1. listopada.

 

  

 

Javni poziv za dodjelu potpora za nabavku ogrjeva ili plaćanja troškova grijanja

Grad Otok i ove godine dodjeljuje potporu za troškove nabavke ogrjeva ili za troškove plaćanja grijanja umirovljenicima i osobama starijim od 65 godina koje nemaju stalna primanja.

Uz Zahtjev za dodjelu potpore potrebno je priložiti:

– dokaz o visini mirovine (posljednji odrezak ili potvrdu iz banke),

– presliku osobne iskaznice i

– presliku bankovnog računa.

Ukoliko podnositelj Zahtjeva nema otvoren račun u banci, uplata se može izvršiti na račun srodnika ili bliske osobe podnositelja Zahtjeva. Uz takav Zahtjev prilaže se Izjava o uplati na tuđi račun.

Zahtjevi se predaju:

– osobno ili putem pošte u gradskoj upravi, Trg kralja Tomislava 6/A, 32252 Otok, svaki radni dan od 07:30 do 15:30 h,

– osobno u zgradi Mjesnog odbora Komletinci, Braće Radić 19, 32253 Komletinci, utorkom od 09:00 do 14:00 h i

– putem elektronske pošte na info@gradotok.tcloud.hr.

Zahtjevi se zaprimaju do 1. prosinca 2020. godine.

Osobe starije od 65 godina koje nemaju stalna primanja i umirovljenici koji imaju mjesečna primanja do 3.000,00 kuna imaju pravo na potporu u iznosu od 500,00 kuna.

Umirovljenici čija su mjesečna primanja od 3.000,00 do 5.000,00 kuna imaju pravo na potporu u iznosu od 300,00 kuna.

Podsjećamo podnositelje zahtjeva, osobito kako se radi o osobama starije životne dobi, da je potrebno ponašati se odgovorno i poštivati preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

.

Prilikom predaje zahtjeva potrebno je:

–        nositi masku,

–        održavati međusobnu fizičku udaljenost,

–        dezinficirati ruke,

–        zadržavati se na mjestu predaje zahtjeva samo onoliko koliko je nužno,

–        imati  u vidu i ostale dane, ne samo ponedjeljak.

ODLUKA o dodjeli potpore za nabavku ogrjeva ili plaćanja troškova grijanja

JAVNI POZIV za dodjelu potpore za nabavku ogrjeva ili plaćanja troškova grijanja

ZAHTJEV za dodjelu potpore za nabavku ogrjeva ili plaćanja troškova grijanja

IZJAVA O SUGLASNOSTI

Izjava o uplati na tuđi račun Odluka o dodjeli potpore za nabavku ogrjeva ili plaćanja troškova grijanja 2020.

AKTUALIZIRANA TEMELJITA OBNOVA ŽUPNE CRKVE U KOMLETINCIMA

Inicijativu je gradonačelnika Josipa Šarića za ponovno aktualiziranje obnove župne crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Komletincima objeručke prihvatio nadbiskup mons. Đuro Hranić organiziranjem susreta 21. rujna u nadbiskupijskom ordinarijatu Đakovačko-osječke nadbiskupije na kojemu su sudjelovali pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić, preč. Mato Gašparović, ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera, svi članovi Ekonomskog vijeća župe Komletinci na čelu sa župnikom Ivanom Petričevićem, predsjednik Mjesnog odbora Komletinci te predstavnici Grada Otoka.

Zaključeno je da će se najprije od Konzervatorskog odjela u Vukovaru zatražiti stavljanje crkve pod zaštitu Ministarstva kulture i medija kako bi se utvrdilo postojeće stanje i izradio stručni elaborat cjelovite obnove sa troškovnikom. Crkva u Komletincima izgubila je status zaštićene zbog određenih propusta kod prvotne djelomične obnove, pojavila se vlaga u zidovima zbog koje sada, najvećim dijelom izvana, ali djelomično i u unutrašnjosti župne crkve već duži niz godina obijena žbuka radi isušivanja zidova. Osim toga, zbog navedenih su propusta oštećene freske koje su nekada postojale na stropu i zidovima.

Prema riječima mons. Hranića, u tijeku je izgradnja svećeničkog doma za umirovljene svećenike u Đakovu koja je financijski vrlo zahtjevna i potrajat će sljedeće dvije godine. Nakon izgradnje svećeničkog doma nadbiskupija će imati veće mogućnosti sufinanciranja obnove župne crkve u Komletincima.

Za početak su Đakovačko-osječka nadbiskupija i Grad Otok osigurali inicijalna sredstva u ukupnom iznosu od 100 tisuća kuna za potrebne istražne radove radi izrade stručnog elaborata na temelju kojega bi se pristupilo postupnoj, ali temeljitoj obnovi župne crkve pod nadzorom Ministarstva kulture i medija, kako bi ona u što većoj mjeri vratila svoj izvorni izgled. Prema riječima gradonačelnika Šarića, Grad Otok sufinancirat će obnovu župne crkve s polovinom ukupne vrijednosti obnove, prateći dinamiku radova koja će biti ugovorena sa župom u suglasju s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom koja će najvećim dijelom sufinancirati obnovu, a određena se sredstva očekuju i od Ministarstva kulture i medija.