gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

Gradska knjižnica Otok

Na temelju Odluke o osnivanju Gradske knjižnice Otok od 19. ožujka 2010. godine koju je donijelo Gradsko vijeća Grada Otoka, Trgovački je sud u Osijeku u sudski registar 7. srpnja 2010. upisao Gradsku knjižnicu Otok kao javnu ustanovu koja knjižničnu djelatnost obavlja kao javnu službu. Prema namjeni i sadržaju knjižničnog fonda, Knjižnica je, sukladno odredbama zakona, narodna knjižnica.

Knjižnična se djelatnost u našem gradu zadnjih 20-ak godina odvijala samo u župnoj i školskoj knjižnici. Sve su knjige koje je Ogranak Gradske knjižnice Vinkovci imao u Otoku prije Domovinskoga rata uništene ili izgubljene, tako da se fond počeo iznova stvarati pa je Gradska knjižnica Otok u posljednjih pet godina nabavila oko 8500 knjiga koje su uglavnom dar knjižnica iz Vinkovaca, Osijeka, Županje, Koprivnice, Vukovara, Iloka, Rijeke, Zadra, Požege, itd., a tu je i nekoliko građana Otoka i Komletinaca koji su nesebično poklonili svoje posve nove ili malo čitane knjige. Ministarstvo kulture svake godine daje svoj novčani doprinos nabavi knjižnične građe. U Gradskoj su knjižnici Otok trenutno zaposlene dvije djelatnice. To je ravnateljica Marijana Barnjak Jelić, diplomirana knjižničarka i profesorica hrvatskog jezika i književnosti te Anita Glavaš, knjižničarka.

Posudba je  započela u rujnu 2013. jer to do sada nisu dopuštali uvjeti, a obrada se knjižnične građe i sva djelatnost Gradske knjižnice Otok privremeno odvijala u prostorijama Osnovne škole Josipa Lovretića u Otoku, dok je njezino pravo sjedište treći kat Doma kulture u središtu grada. Naime, u programe Ministarstva kulture za investicijske potpore 2011. uvrštena je i Gradska knjižnica Otok za koju su osigurana sva potrebna sredstva za kupovinu opreme, a to je završeno u prosincu 2011. godine. Novoosnovana je Gradska knjižnica podijeljena u posudbeni odjel, zavičajnu zbirku, dječji kutak, studijsku čitaonicu, čitaonicu dnevnog tiska i računalnu učionicu, a tu je i velika terasa koja će biti korištena kao pozornica za ljetne književne večeri, filmske projekcije i sl. Posebna je briga posvećena djeci i mladima za koje  se organiziraju raznovrsne primjerene aktivnosti koje potiču učenje, čitanje i kreativnost.

 

Knjižnica je tako postala značajno kulturno žarište Otoka, Komletinaca i okolnih općina raznovrsnim programima namijenjenim svim dobnim skupinama građana.

 

 

Upravno vijeće Gradske knjižnice Otok:

1. Mirko Martinović, predsjednik

2. Božana Filipović, član

3. Antonela Jelić, član

4. Anka Landeka, član

5. Katica Novoselac, član

 

Službenica za informiranje: Marijana Barnjak, marijana.barnjak@gmail.com

 

 

Facebook stranica

Sve detalje vezane uz svakodnevne aktivnosti Gradske knjižnice Otok možete pronaći na službenom Facebook profilu.


Financijsko izvješće 2015.

Godišnje izvješće o provedbi ZPPI za 2015.

Godišnje izvješće pogledajte OVDJE.