U subotu 25. svibnja u Otoku je održan središnji program povodom 28. obljetnice osnivanja 109. brigade, pod pokroviteljstvom predsjednice Rh, a u organizaciji Udruge ratnih veterana 109. brigade i Grada Otoka. 109. brigada bila je prva pričuvna brigada ustrojena u Republici Hrvatskoj. Ustrojena je u tadašnjoj Općini Vinkovci, a njezini su pripadnici bivši pripadnici teritorijalne obrane koji su prošli vojnu obuku kroz obuku pojedinaca, postrojbi i zapovjedništava. Uz pripadajuće oružje koje je bilo nedostatno, uz obučenost njezinih pripadnika da se obrani i uspostavi neovisna država Hrvatska, 109. brigada odigrala je povijesnu ulogu u zaustavljanju neprijatelja na ovim prostorima i omogućila Republici Hrvatskoj da naoruža i obuči svoje oružane snage i oslobodi sve dijelove svog prostora i konačno dočeka povijesni san o svojoj neovisnosti.

Osnovana je 28. svibnja 1991. godine s 1800 pripadnika, pokojom automatskom puškom  i puškom M-48, šakom streljiva te je domoljubljem i hrabrošću prkosila daleko jačem neprijatelju. Bojišnica brigade bila je duga 70 kilometara i bila je naslonjena na granicu sa Srbijom pa je brigada držala zaključana vrata Hrvatske. Do kraja 1991. godine imala je 4000 pripadnika. Prigodom obilježavanja ove velike obljetnice okupljeni su se prisjetili 202 poginula pripadnika, 24 nestala i više od 600 ranjenih. Program je u Otoku započeo svetom misom u župnoj crkvi koju je predvodio velečasni Đuro Pardon, a sve se nastavilo prigodnim programom ispred spomenika u parku.

Vijence su položila brojna izaslanstva: izaslanik predsjednice RH saborski zastupnik Dražen Milinković, izaslanik ministra branitelja umirovljeni brigadir Filip Aračić, izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga brigadir Dragan Pondeljak, zamjenik župana Josip Dabro, dogradonačelnik Grada Vinkovaca Gabrijel Šokičić, načelnik Općine Nijemci Vjekoslav Belajević te Grad Otok i braniteljske udruge. Molitvu za sve poginule i nestale predvodio je vlč. Đuro Pardon, a okupljenima su svoje pozdravne riječi uputili gradonačelnik Josip Šarić, prvi zapovjednik 109. brigade Ivan Petrinović, zamjenik župana Josip Dabro, umirovljeni brigadir Filip Aračić te saborski zastupnik Dražen Milinković. Sve je završeno pjesmama u izvedbi članova Gradskog zbora Otok koji su predvođeni prof. Janom Valenćikom.

 

 

Fotografije pogledajte OVDJE.

There are no comments yet.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).