Hrvatska danas, 8. listopada 2018., slavi Dan neovisnosti, državni blagdan kojim se obilježava spomen na odluku Hrvatskog sabora kojom su raskinute sve državnopravne veze s Jugoslavijom.

Tom su prigodom gradonačelnik Josip Šarić, njegov zamjenik Zvonimir Pućo, zamjenik župana Josip Dabro, vijećnici Gradskog vijeća i predstavnici braniteljskih udruga grada Otoka položili vijence kod spomenika u Otoku i Komletincima za poginule hrvatske branitelje Domovinskog rata te kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Spomen je to na 8. listopada 1991. godine kada je Sabor jednoglasno donio odluku da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Odluka o neovisnosti donesena je tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije i nakon što je istekao moratorij na proglašenje samostalnosti i suverenosti, koji je tražila Europska zajednica, nadajući se da se jugoslavenska kriza i srpska agresija na Hrvatsku mogu riješiti mirnim putem.

 

There are no comments yet.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).