Međunarodni dan starijih osoba se od 1991. godine obilježava svake godine 1. listopada. Ovaj je dan utemeljen u cilju podizanja svijesti o pitanjima koja se tiču starijih osoba, poput doprinosa starijih osoba društvu, ali i procesa starenja.

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima. Upravo se tim motivom poveo i Grad Otok koji je danas u Komletincima započeo provedbu programa “Dnevni boravak za starije” koji Republika Hrvatska, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade I socijalnu politiku već dugi niz godina provodi u Otoku. U Komletincima je u novom sjaju zablistao prostor Mjesnoga ureda i jedan će dio služiti upravo osobama treće životne dobi. Program je jednak onome u Otoku, a dnevni će boravak voditi i novozaposlena djelatnica Josipa Vicić iz Komletinaca koja će od ponedjeljka do petka u vremenu od 7 do 15 sati biti na raspolaganju.

Slogan Svjetske zdravstvene organizacije i UN-a “Stariji ljudi kao nova snaga za razvoj” upućuje na osiguranje aktivnog zdravog starenja. I program dnevnoga boravka u Otoku i Komletincima jedan je od načina promicanja kvalitete života i aktivnog starenja pa pozivamo sve da se pridruže.

There are no comments yet.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).